Geleneksel Sukot kutlaması

Her sene olduğu gibi bu sene de geleneksel Sukot kutlaması yoğun bir katılım ile Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogunda gerçekleşti

Toplum
10 Ekim 2012 Çarşamba

7 Ekim Pazar sabahı, cemaat üyeleri, aileleri, çocukları ve torunları ile birlikte 150 yıllık Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’na gelerek, geleneksel Sukot kutlamaları için bu tarihi Sinagogu doldurdukları bu güne, ilk olarak sabah yapılan Oşana Raba Tefillası ile başladılar.

Talmud Tora Caddebostan Korosu çocuklarının söyledikleri şarkılardan sonra ilk sözü Kuzguncuk Cemaat Başkanı Beto Adato aldı. Başkan konuşmasında Sukot’un, İsrail Oğullarının çölde geçici barınaklarda yaşayarak dolaştıkları 40 yılı temsil ettiğini, Yahudilerin atalarıyla olan bağını, Suka’nın geçmişimizi, bugünümüzü ve geleceğimizi birleştirdiğini belirterek bu bayramın ne kadar önemli olduğunu ve Suka’da yemek yiyip dua etmenin de büyük bir mitsva olduğunun altını çizdi.

Herkesin Sukot Bayramını kutlayarak, hep birlikte sağlık ve mutluluk içinde nice bayramlar yaşamayı temenni ederek kutlamaya katılanlara sevgi ve teşekkürlerini sunan Adato’nun ardından söz alan Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman sözlerine Sayın Hahambaşımızın sabahleyin ani ufak bir rahatsızlık geçirdiğini, kontrol altına alındığını ve bu günkü kutlamalara katılamadığından dolayı duyduğu üzüntülerini bildirerek başladı.

Görsel olarak çok güzel olan bu bayram kutlamalarının Oşana Raba ile aynı güne geldiğini ve bunun çok güzel bir tesadüf olduğunu belirtti.

Dualar sırasında Lulav ve Etrog ile atılan yedi tur esnasında herkeste bulunamamasından dolayı, kişilerin bunları birbirlerine vererek paylaşmalarının, bu mitsvada pay almalarının örneklerini gösterdiğini ve bunun aslında dinimizde paylaşmayı öğreten en güzel örneklerden biri olduğunu vurguladı. Çocukların ve torunların ufak yaşlardan itibaren bu gibi faaliyetlere getirilmesinin onların küçük yaştan itibaren olayları yaşayarak öğrenmelerinin ve kalıcı bilgilere sahip olmalarının önemini belirten Herman, mutlak bir şekilde dinin ve geleneklerin çocuklara öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Koronun söylediği şarkılardan sonra söz alan Haham Akaal Rav Yeuda Adoni konuşmasına, çocuklarını ellerinden tutup Talmud Tora’ya götüren anne ve babalar daima Ulu Tanrı’dan mükâfat görürler diyerek başladı.

40 yıl boyunca çölde dolaşan atalarımızın kurdukları barınaklarda Tanrı’nın, bulutlarla üstünü örterek onları korumasını anmak üzere yaptığımız Suka’larda oturmak, yemek yiyip  dua etmenin ne kadar büyük bir mitsva olduğunu söyleyen, Sukot’un toplumda yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğreten bir bayram olduğunu belirten Rav Adoni , Tora’dan anlattığı bölümler ve bazı duaların açıklamalarından sonra nice Sukot Bayramlarını hep beraber neşe içinde kutlama dilekleriyle sözlerini bitirdi.

Bu konuşmanın ardından Talmud Tora Caddebostan Tiyatro Grubu, Sukot’u simgeleyen Etrog, Lulav, Adas ve Arava gibi Yahudi toplumunun tek bir bütün olduğunu ve birbirine bağlılıklarını anlatarak sembolize ettiler.

Kutlamalar sonrası okunan Anoten duasının ardından bahçede hazırlanan meyvelerle dolu olan çardağın altında yenilen ikramlar ve bol neşeli sohbetlerden sonra, günü anımsamak ve katılanlara teşekkür etmek amacıyla Kuzguncuk Musevi Cemaati tarafından hazırlanan‘Hamsa’lar hediye edildi.