Diaspora Yahudilerinin genetik haritası

Yapılan son gen araştırmalarına göre, klasik çağda (Yunan- Roma Medeniyeti) Kuzey Afrika’ya yerleşen bazı Yahudi grupların buradaki yerel insanlar ile evliliklerinden dolayı farklı bir genetik yapıya kavuştukları ve bu genetik kodu tam 2000 yıl boyunca izole edip korudukları ortaya çıktı.

Dünya
8 Ekim 2012 Pazartesi

Kuzey Afrika kökenli Yahudilerin genetik kodunu derinlemesine araştıran İsrail’deki Einstein Yeşiva Tıp Fakültesinin amacı kimin Yahudi olduğunu araştırmak değil.

Prof Dr Harry Ostrer araştırmada bazı Yahudi toplumlarının gen haritasını çıkarmalarının, kalp damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi genetik hastalıkların sebebini bulmada yardımcı olacağını söylüyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı diğer bir gerçek de,  ister Avrupalı ister Ortadoğulu olsun, tüm Yahudi toplumların aslında Ortadoğu kökenli olduğu ve zaman içinde karışık evlilikler yolu ile yerel toplumlar ile karıştığı.

Aşkenaz ve Sefarad Yahudi topluluklarının genetik olarak birbirinden ayrılması ise kodlara göre yaklaşık 2500 yıl önce olmuş.