İsrail, İran’ın insansız uçağını mı düşürdü?

Uzaktan kumanda edilen bir hava aracı, İsrail hava sahasına girdikten sonra, stratejik tesislere 30 km kala İsrail Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldü.

Dünya
8 Ekim 2012 Pazartesi

Kuzey İsrail’deki Hermon dağı eteklerine düşen insansız uçak, deniz tarafından İsrail hava sahasına girdi, ardından sivil yerleşimlerin üzerinden uçtu.

Kimliği resmen belirsiz olan insansız araç,  emniyetli bir bölge üzerindeyken, güdümlü füze ile etkisiz hale getirildi.

İsrail Hava Kuvvetleri şimdilik resmi bir açıklama yapmaktan kaçınırken, İsrailli resmi olmayan kaynaklar ve basın İran yapısı olduğu iddia edilen insansız hava aracının, büyük bir ihtimalle Hizbullah kontrolündeki Lübnan’dan havalandığını tahmin ediyor.

Aynı resmi olmayan kaynaklar, ayrıca insansız aracın bir süre izlendiği, ardından araç sivil yerleşim sahaları dışına çıktıktan sonra, karıştırıcı radyo dalgaları gönderilerek komutsuz hale getirildiği, sonra da düşürüldüğünü belirtiyor.

Askeri saldırı protokolü gereği insansız aracın silah taşıma ve ateş açma olasılığını dikkate alan komutanlar, ateş emri öncesi düşman uçağın sinyal sistemini dejenere  etmeyi tercih ediyorlar.

Olay üzerine İsrail gazetelerinde çıkan köşe yazılarında, bir yandan İsrail savunma sisteminin iyi çalıştığı belirtilirken, bir yandan da muhtemel bir savaş sırasında İran’ın Lübnan’daki Hizbullah vasıtası ile İsrail’e olan tehdidine dikkat çekiliyor.