Sanatta kısa kısa: LURA Babylon’da!

Cabo Verde geleneğini Cesaria Evora’dan devralan LURA, 6 Ekim’de, 22. Akbank Caz Festivali kapsamında rengârenk şarkıları ile Babylon’da unutulmaz bir konser verecek. Sanatçı, hüznün, sevincin ve eğlencenin; ritim ve dansla muhteşem bir birleşimini caz severler için sergileyecek. Son olarak, kariyerinin en iyi şarkılarını topladığı en iyiler albümü ‘Best Of Lura’ için ‘Moda Bo’ isimli şarkıyı da kaydeden Lura, Cabo Verde’nin geleneğini tüm dünyaya ulaştırmaya devam ediyor.

Sanat
3 Ekim 2012 Çarşamba

‘Neşet Günal’dan Desenler’

17 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında Neşet Günal’ın (1923 - 2002) onuncu ölüm yılı anısına, eserlerinden oluşan BİR FİGÜR USTASI isimli desen sergisini Galeri Selvin’de görebilirsiniz. Türk resminin figüratif duayeni Günal, Devlet Güzel Sanatlar Akademisindeki eğitimi süresince Nurullah Berk, Sabri Berkel ve Leopold Levy’nin atölyelerinde çalıştı. Sağlam desen yapısıyla doğup büyüdüğü Orta Anadolu’nun çorak topraklarını ve yoksul ama çalışkan insanlarını anlatan sanatçı, tekniği ve yorumuyla Türk resmine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Resimlerinde dışavurumcu, fantastik, hatta gerçeküstü öğeleri kullanan Neşet Günal, bütün yaşamı boyunca savunacağı, sanatçının içinden geldiği ve yaşadığı toplumla sanatı arasında bir ilişki olduğu düşüncesine ulaşmıştır. Tel: 0212 263 74 81

 

LURA Babylon’da!

Cabo Verde geleneğini Cesaria Evora’dan devralan LURA, 6 Ekim’de, 22. Akbank Caz Festivali kapsamında rengârenk şarkıları ile Babylon’da unutulmaz bir konser verecek. Sanatçı, hüznün, sevincin ve eğlencenin; ritim ve dansla muhteşem bir birleşimini caz severler için sergileyecek. Son olarak, kariyerinin en iyi şarkılarını topladığı en iyiler albümü ‘Best Of Lura’ için ‘Moda Bo’ isimli şarkıyı da kaydeden Lura, Cabo Verde’nin geleneğini tüm dünyaya ulaştırmaya devam ediyor.

 

 

Amit Peled ve Tempest Trio yeniden İstanbul’da

Geçen yıl piyanist Jerfi Aji ile verdiği resitalin ardından çellist Amit Peled, bu yıl Tempest Trio ile tekrar İstanbullu dinleyicilerle buluşuyor. Dünyanın önemli triolarından Tempest Trio, Alon Goldstein (piyano), Ilya Keller (keman) ve Amit Peled (çello)’den oluşuyor. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall konserleri kapsamında 10 Ekim Çarşamba günü saat 19.30’da gerçekleşecek olan konserde üçlü, Beethoven’in ‘op. 11 piyanolu üçlüsünü’ Bloch’un ‘Üç Noktürn’nünü ve Dvorak’ın ‘op. 65 piyanolu üçlüsünü’ seslendirecek.

 

Hayatımız Fotoğraf 

PhotoWorld Fotoğraf Merkezi, ‘Hayatımız Fotoğraf’ konseptiyle 2010 yılından bu yana geleneksel olarak gerçekleştirdiği fotoğraf günlerinin bu yıl üçüncüsünü düzenliyor.  12 - 14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik süresince ‘Banu Vargı Tümay Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Koleksiyonundan Seçmeler’ sergisi fotoğraf severlerle buluşurken; Niko Guido, Cengiz Karlıova, Koray Erkaya, Turgut Tarhan, Ercan Arslan, Nadir Ede ve Nadir Kayacan’ın slayt gösterileri ve söyleşileri meraklılarıyla buluşacak. Koleksiyonda yer alan sanatçılar:dan bazıları: Leon Keribar, Alaadin Gürtuna, Alpay Evin, Ara Güler, Celal Ülgen, Cemal İşin, Cemal Turgay, Coşkun Aydın, Enver Özkahraman, Engin Minişker, Ersin Alok, Esat Tengizman ve Güneş Karabuda.

Tel: 0216 418 19 76

 

PERA FEST başladı

İstanbul’un disiplinlerarası festivali PERA FEST’in 11.si 2-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. PERA FEST’in bu yılki programında, sinema sanatına ilişkin çok sayıda etkinlik yer alıyor. Bunlar arasında, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen ‘Antonioni Retrospektifi’, TÜRVAK’da Metin Erksan ve Müşfik Kenter anısına ‘Sevmek Zamanı’ gösterimi,  Lush Kabare’de Antalya Film Festivali Jüri başkanı Istvan Szabo ile söyleşi öne çıkıyor. PERA FEST çerçevesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde iki sergi açılacak. Bunlardan ilki, Filiz Kutlar’ın ‘Kutsal ve Büyülü Mekânlar’ adlı fotoğraf sergisi. Serginin açılacağı 5 Ekim akşamı, üniversitenin Fazıl Say Oditoryumunda ‘Barok’tan Romantizm’e başlıklı bir dinleti yer alacak. Dinletide, mezzo soprano Özay Günay’a piyanoda Aylin Özuğur eşlik edecek. 

Festival etkinlikleri arasında Beyoğlu Alt’da Özay Fecht & Kent Mete’nin caz konseri, Tiyatro Pera’nın ‘Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im’ oyunu da yer alıyor. 9 Ekim’de, Pera Müzesinde gerçekleştirilecek  ‘Gelenekselden Çağdaşa Disiplinlerarası Yaklaşımlar’ konulu panelde edebiyat, müzik, sahne sanatları ve plastik sanatlar alanlarında geleneksel sanatlardan kaynaklanan çağdaş yorumlar ele alınacak; panelin ardından Okan Avcı’nın ‘Telvin’ adlı belgeseli gösterilecek.

Müzik alanında, gelenekten yararlanarak çağdaş yorumlara ulaşan yerli ve yabancı sanatçılar arasında, 8 Ekim akşamı Nardis’te, İspanyadan gelecek ‘Kind of Cai’ topluluğu bir ‘Flamenko – Caz’ konseri verecek. 9 Ekim’de Salon’da günümüz Türk bestecileri arasında özel bir yeri olan Evrim Demirel, triosuyla geleneksel müziğimizden kaynaklanan çağdaş yorumlarını sunacak. 9 Ekim’de Küçük Sahne’de, Bursa Devlet Tiyatrosu’nun ‘Tek Kişilik Yaşam, 10 Ekim’de ise, Harbiye Şehir Tiyatrosu’nda ‘Surname’ adlı oyunlar sergilenecek. 13 Ekim’de ise Schneidertempel Sanat Merkezinde açılacak karikatür sergisi de, festival temasını bütünler nitelikte. Serginin adını Tan Oral koymuş: ‘Gelenek ve Gidenek’.

Tel: 0212 243 64 83