Muhammed Mursi Türkiye’de

Türkiye’yi ziyarete gelen Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi pazar günü Adalet ve Kalkınma Partisinin yıllık kongresinde konuşma yaptı.

Dünya
3 Ekim 2012 Çarşamba

Mursi yaptığı konuşmada özgürlük ve bağımsızlığını isteyen ülkeler için dinleyicilerden destek istedi. Konuşmasına Türkiye’nin Ortadoğu’daki önemli rolünü belirterek, Suriye ve Filistin’de zulüm gören halkların özgürlük için olan taleplerini desteklediğini sözlerine ekledi. Mursi ayrıca FÖY’ün başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet oluşturmasını dilediğini belirtti. Hamas tarafından yönetilen Gazze ile Mısır arasındaki sınırın açık olduğunu ve Filistin halkının ihtiyaçlarını buradan karşıladığını sözlerine ekledi. Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal de Gazze hükümetinin bazı liderleri ile birlikte AKP Kongresine katıldı.

AKP Kongresindeki konuşmasından önce yayınlanan bir rapora göre Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İsrail hükümetinin üst düzey yöneticileriyle tercihen İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile görüşmek istediğini açıkladı.  Ayrıca raporda bu görüşmenin Washington’da gerçekleşeceği ve zamanının da ABD seçimlerinden sonra olacağı belirtildi. Düzenlenecek toplantıda iki yetkili İsrail ile Mısır arasında gerginleşen ilişkileri yeni bir temele oturtmak için çaba harcayacak. Mısır-İsrail ilişkileri geçen sene Kahire’deki İsrail büyükelçiliğine yapılan bombalı saldırı sonrasında bozulmuştu.