Barak: Abbas giderse Batı Şeria Hamas’a geçer

İsrail’de koalisyon ortakları arasında FÖY Lideri Mahmud Abbas ile ilgili tartışma çıktı. BM nezdinde ‘Filistin Devleti’nin tanınması konusunda çalışmalarda bulunan Abbas, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın sert eleştirilerine maruz kalıyor. Lieberman, Abbas’ın görevden alınması yönünde çağrı yaparken, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak bu fikre şiddetle karşı çıktı

Dünya
3 Ekim 2012 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas geçen sene ‘Filistin Devleti’nin BM üyesi olmayan bağımsız bir devlet olarak tanınması için BM’ye başvurmuş fakat Güvenlik Konseyi tarafından reddedilmişti. Abbas bu sene BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, İsrail’i etnik temizlik, ırkçı ve insanlık dışı sömürgeci tavır takınmakla suçladı. Abbas devlet olarak tanınma istekleri ile ilgili olarak da  ‘’Var olan bir devleti yani İsrail’i gayrimeşru kılmaya değil, var olması gereken bir devleti kurmaya çalışıyoruz’’ ifadesini kullandı.

Genel Kurul’un Filistin’in BM üyesi olmadan devlet olarak tanınması için karar almasını talep eden Abbas, FÖY’ün statüsünün yükseltilmesi için vereceği dilekçeyi oylamaya sunmaktan çekindi. Abbas’ın ABD yaptırımlarından korktuğu için ABD’deki seçimlerin sona ermesini beklediği düşünülüyor.

FÖY meclis üyesi Hanan Ashrawi’ye göre BM Genel Kurulu, Filistinlilerin devlet olma talebi dilekçesini 29 Kasım’da oylayacak. Ashrawi, Amerikan ve İsrail baskısına rağmen BM üye devletlerinden 150’sinin başvuru dilekçesine onay vereceğini düşünüyor.

Abbas’ın bu girişimleri İsrail’deki hükümetin sağcı ortaklarından ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Avigdor Lieberman’ın tepkisini çekti. Lieberman, Abbas’ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmaya tepki olarak İsrail’in Abbas’a ve başında olduğu El-Fetih hareketine desteği kesmesi çağrısında bulundu. Lieberman ayrıca görüştüğü diğer ülke dışişleri bakanlarına Abbas FÖY lideri olduğu sürece İsrail ve Filistinliler arasında bir anlaşma sağlanmasının mümkün olmayacağını söyledi. Abbas’ı barış önünde bir engel olarak nitelendiren Lieberman, FÖY liderinin Filistinlileri idare etme konusunda ne kabiliyeti ne de ilgisi olduğunu iddia etti.

Koalisyonun diğer bir ortağı ve aynı zamanda İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise Lieberman’ın sözlerini eleştirdi. Barak, Abbas’ın güç kaybetmesi durumunda Batı Şeria’nın da Hamas’ın kontrolüne gireceğini belirtti. Barak ayrıca Filistin meselesi konusunda önemli bir politika değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Filistin konulu bir toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundu.