ABD ve İsrail İran konusunda anlaştı

Netanyahu BM’deki konuşmasıyla, dünyaya İran’ın nükleer silah elde etme yarışında hiçbir değişim olmadığını göstermeyi hedeflediğini belirtti.

Dünya
3 Ekim 2012 Çarşamba

ISRAİL BAŞBAKANI: “İsrail ve ABD İran konusunda en üst düzeyde işbirliği yapmıştır.”

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak hükümetinin Washington ile en üst düzeyde işbirliği yaptığını ve İsrail’in nükleer güce sahip İran’a karşı kendini savunma hakkı olduğunu belirtti. 

Netanyahu BM’deki konuşmasının ardından çeşitli medya kuruluşlarına yaptığı açıklamalarda, “İran nükleer programında değişen bir şey olmamıştır. İnsanların İran’ın nükleer sürecinde ne hızla ilerlediğini bilmediğini farz ederek konuşmamda buna açıklık getirmek istedim. Zaman azalıyor,” dedi. Netanyahu, BM konuşması sırasında İran’ın nükleer olma yolundaki sürecini gösteren bomba şeklinde bir şemayı göstererek İran’ın hangi noktada durdurulması gerektiğini sembolize eden kırmızı çizgisini çizdi. Netanyahu, nükleer bomba üretme şemasında, alt bölümde bombanın ilk kademesi için gerekli yüzde 70 uranyum zenginleştirmesinin bittiğini, İran’ın yüzde 90’a ulaşabilmek için ikinci aşamaya başladığını belirtti. Bu aşama bitince gelinecek noktayı bomba şemasında yüzde 90’ın üzerini kırmızı kalemle çizip gösteren Netanyahu, “İşte burada uluslararası toplum olarak kırmızı çizgi çizmemiz gerek. Kırmızı çizgi savaş çıkarmak için değil savaşı önlemek içindir” dedi.

ABD Başkanı Obama ve Netanyahu arasında Tahran’a nasıl karşı konulacağı konusunda fikir ayrılıklarından doğan tansiyon azalıyor. İki liderin bir saatlik telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre ABD ve İsrail, İran’ın nükleer bir güce dönüşmesini engelleme konusunda birlik içinde hareket edecekler. Öte yandan Obama, İran’a Netanyahu’nun talep ettiği gibi bir ültimatom vermeye neden direndiğini açıklamadı. Yaklaşımında yumuşama sezinlenen Netanyahu ise 6 Kasım ABD başkanlık seçimlerinden önce bir İsrail saldırısı olmayacağının sinyalini verdi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney de Netanyahu’yu telefonla arayarak BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmasını yürekten desteklediğini belirtti. Nükleer güce sahip bir İran’ın kabul edilemez olduğuna hem fikir olan Romney, askeri seçeneğin masadan kaldırılamayacağını çünkü İran’ın tehditleri ciddiye alması gerektiğini ancak yine de nihayetinde askeri gücün kullanılmasına ihtiyaç kalmayacağına inandığını söyledi. Netanyahu’nun konuşmasına yorum getiren bir başka ABD üst düzey yetkilisi ise Savunma Bakanı Leon Panetta oldu. Basın toplantısında Panetta, “Amacımız İran’ı kontrol altında tutmak değil engellemektir. Umudumuz ABD, İsrail ve uluslararası toplumun beraber çalışarak, askeri müdahalenin aksine barışçıl yollarla İran’ı nükleer bomba elde etmekten alı koymaktır,” dedi.

Netanyahu’nun kullandığı şema, dünya basını karikatüristlerince bolca alay konusu edilse de Netanyahu tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Netanyahu, “Karışık meseleleri herkesin anlayabileceği basit bir düzeye indirgemek benim görevimdir,” dedi.