Üç büyüklerin unutulmaz formaları

Formalar, takımların bir nevi kimlikleri. Takımlarla birlikte ilk akla geleni, yani renkleri taşıyan o kıyafetler. İki tane kaderi vardır bu kıyafetlerin.

Spor
28 Eylül 2012 Cuma

Ya çok beğenilir senelerce konuşulur veya şaşkınlıkla karşılanıp beklentilerin çok uzağında olup taraftarları hüsrana uğratır. Bu yazımda da sizlerle, herkesin az çok hatırlayacağı üç büyüklerin herkes tarafından kıskanılan ya da herkeste bir şaşkınlık yaratan formalarıyla beraber ufak bir yolculuğa çıkalım…

 

 

FENERBAHÇE

Aslına bakılacak olursa, Fenerbahçe üç büyükler arasında formalarında renginden en az taviz veren takım. Yeşil sahalarda her zaman sarı ya da lacivert tonları formalarla izlediğimiz Fenerbahçe’nin de elbette unutulmaz formaları yok değil.

 

Klasik Çubuklu

Şüphesiz her futbol kulübünün bir klasik forması vardır. Ancak bunlardan neredeyse hiçbiri Fenerbahçe’nin çubuklusu kadar takımıyla özdeşleşmiş değildir. Bu formanın içinde kimler geldi kimler geçti… Ancak hiçbir sezon Sarı-Lacivertliler  formalarından ödün vermedi. Ordinaryus Lefter, Can Bartu, Cemil Turan, Müjdat Yetkiner, Rıdvan Dilmen, Oğuz çetin, Haim Revivo, Alex De Souza… Hepsi bu formayı taşıdı ve hiç kuşku yok ki senelerce bu forma taşınacak.

 

Efsane 100. Yıl Forması

Fenerbahçe için gelmiş geçmiş en önemli senedir 2007. ‘Asırlık çınar’ adını hakettiği senedir. Tabii ki bu senenin forması da o denli efsane olması gerekirdi. En sonunda o sene çıkan çift taraflı forma herkes tarafından çok beğenildi. Bir nevi unutulmaz isimler Fenerbahçe formasına kazınmıştı o sene.

 

Fenerbahçe’nin

Yıldızlı Forması

2001/02 sezonunun 32. haftasında Trabzonspor ile karşılaşan Fenerbahçe kimsenin beklemediği bir şekilde beyaz formasına yıldızlar ekleyerek çıkmıştı sahaya. İşin rengi çok geçmeden ortaya çıktı. Beşiktaş’ın ikinci yıldızını haksız şekilde kazandığını düşünen Fenerbahçe yönetimi, böyle bir protestoya baş vurmuştu. Yıldızlı forma da unutulmazlar arasında ki yerini böylece almış oldu.

 

 

GALATASARAY

Hangi takımlı olursak olalım Galatasaray’ın ne kadar büyük bir kulüp olduğunu hiçbir zaman tartışmaya açamayız. Gerek Türkiye’deki şampiyonlukları, gerekse  Avrupa’da göğsümüzü kabarttığı zamanlar. Ancak ne yazık ki bazı sezonlardaki forma seçimleriyle dillere pelesenk olan bir futbol kulübümüz.

 

Buz Mavisi Forma

2003/04 sezonunda taraftarlara sunulan mavi forma, bütün Galatasaraylı taraftarların tepkisini çekmekle kalmayıp, Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı taraftarların da alay konusu oldu. Bu nedenle olacak ki sadece o sezonun ilk iki maçında giyilip raflara kaldırıldı. Ancak hala renginin nedeni bilinmeyen mavi forma, Galatasaray tarihinin belki de en başarısız forması olarak tarihe geçti.

 

Mercan(Pembe)

Forma

Her büyük takımın kötü geçirdiği sezonlar vardır ve olacaktır. 2010/11 sezonunda Galatasaray yönetiminin taraftara sunduğu forma belki de o kötü sezonun önüne geçti. Ne yazık ki  bu forma da, rakip takım taraftarlarına dalga geçmek için ellerine malzeme vermiş oldu. Nitekim bu forma Sarı-Kırmızılı taraftarlarca da pek fazla beğenilmedi.

 

Efsane Beyaz Forma

Bundan önce ki iki forma da başarısızlık öyküsüydü belki de. Ancak Galatasaray’ında unutulmaz forması yok değil elbet. Belki hepimizin aklına efsane forma diyince parçalı Galatasaray forması gelir. Ancak bir de 17 Mayıs 2000’i hatırlayalım. UEFA kupasının kazanıldığı maçta giyilen forma belki de bir sembol olmuştu Türkiye’ye. 17 Mayıs’ın ölümsüz forması: Beyaz forma.

 

BEŞİKTAŞ

Ülkemizin en eski futbol kulübü olan Siyah-Beyazlılar için formanın her zaman ayrı bir yeri vardır. Kuşkusuz en ateşli taraftara sahip olan Beşiktaş için forma her zaman kutsaldır. Hatta bazen formaları başarıların önüne bile geçer. İşte bunlardan sadece üçü.

 

Şaşırtan Mor Forma

 1993/94 sezonun da sadece bir maçlık giyilen mor forma herkesi fazlasıyla şaşırtmıştı. Siyah-Beyazla hiçbir alakası olmayan bu forma, herkes tarafından alay konusu olmaya ne yazık ki yetti.

 

Favori Kırmızı Forma

 2001/02 sezonunun başında görücüye sunulan kırmızı forma bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Hatta rakip takım taraftarlarınca bile imrenilerek izlendi o forma yeşil sahalarda. Belki de Beşiktaş’ın en başarılı deplasman formalarından biri olan kırmızı renk, uzun bir zaman sonra bu sene de vitrindeki yerini aldı.

 

Unutulmaz 100. Yıl Forması

 Beşiktaş’ın haklı şampiyonluğunu aldığı 100. yılında çıkarılan bu forma, belki de Beşiktaş seyircisinin tüylerini diken diken etmeyi başaran nadir formalardan biriydi. O zamana kadar gelmiş geçmiş Beşiktaş formasını ıslatmış bütün futbolcuların isimlerini yazılı olduğu forma, Ülkenin dört bir yanından alkış toplamayı hak etti. İşte yaratıcılığın ve vefanın birleşimi 100. yıl forması.

IGAL MEVORAH