Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan göstericilerden sünnet yasağına protesto

Berlin’de toplanan 300 kadar gösterici sünnetin suç kapsamına alınmasını protesto için bir gösteri düzenledi

Dünya
28 Eylül 2012 Cuma

Hıristiyan ve Müslüman göstericilerin de destek verdiği çoğunluğunu Yahudi göstericilerin oluşturduğu topluluk Almanya Federal Cumhuriyetinin sünneti suç kapsamına almasını protesto etti. Polis yetkililerine göre 300 kadar gösterici geçen hafta Doğu Berlin’e bağlı Bepelplatz meydanında Senatör Thomas Heilmann tarafından onaylanan kanuna tepki olarak toplandı. Berlin’in eski Yahudi Cemaat Başkanı Lala Süskind gösteride “Tahammülsüz insanların sünnete karşı Alman kamuoyunda yankı yaratma çabaları kabul edilemez,”dedi.

Berlin’de popüler bir Yahudi lider olan Süskind, sünnetin Yahudi ve Müslüman gençlerin kimliği için önemli bir dinsel tören olduğunu belirtirken Dünya Sağlık Örgütü’nün medikal olarak onayladığı bir prosedür olduğunun altını çizdi.

Kanunu onaylayan Heilmann, sünnetin yasal kalabilmesi için, ailelerin uygulamanın dinsel inanca yönelik olarak yaptığını ispatlamasını, devletin aileyi sünnetten doğabilecek risklerden haberdar etmesini ve sünnetin din adamı yerine bir doktor tarafından tıbbi bir işlem olarak yapılması gerektiğini belirtti.

Berlin’deki Yahudi kurumları ülkenin diğer kurumları ile beraber Heilmann’ın kanununa itiraz ederken, bunun dinsel özgürlüğü kısıtlayıcı bir kanun olduğunu ifade etti.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat pazar günü yaptığı açıklamada “Almanya’da kimse sünneti durduramaz,” dedi. Kolat, sünnete karşı olanların suçlamalarının Almanların önyargılarını ve artan antisemitizm ve anti-İslamizm’in bir göstergesi olduğunu ifade etti.

ALMANYA ADALET BAKANLIĞINDAN OLUMLU ADIM

Almanya Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağına göre Almanya, çocukların sünnet edilmesine izin vermeye devam edecek.  Yasa taslağı Senatör Heilmann’ın onayladığı sünneti yasaklayan yasayı düzenleyici nitelikte.

Taslak yasaya göre, erkeklerin sünnet edilmesi yasal bir prosedür olacak ve çocuğun ebeveynlerinin rızasıyla, tıbbi standartlara uygun şekilde, gerektiğinde ağrı kesici kullanılması koşuluyla Almanya’da herhangi bir yasal yaptırıma tabi olmayacak. Taslak yasa ayrıca yalnızca doktorlara değil mohellere de sünnet yapma izni veriyor.