Danimarkalı Yahudiler’den

60 kişilik Danimarkalı Yahudi bir grup İsveç’teki Yahudi Cemaatine karşı yapılan antisemit saldırıları protesto etmek için Malmö’ye dayanışma gezisi düzenlediler

Dünya
28 Eylül 2012 Cuma

Kopenhag Hahamı Yitzi Lowenthal “Pazar günü Danimarkalı Yahudiler Kopenhag’dan gelerek Malmö’de Yahudi liderlerle buluşup, Holokost anma törenine katıldılar,” dedi. Dayanışma gezisini başlatan ve finansman sağlayan Kudüslü Martin Stern, Malmö’deki Yahudilerin zorluk içinde olduklarını ve durumda bir iyileşme olmadığını söyledi. Danimarka Yahudi Cemaatinin Malmö ile tarihi bağlantıları bulunuyor. 1943 göçünde Nazi işgali altında olan Danimarka’dan kaçan Yahudiler Malmö’ye gelmişlerdi. Stern “Şu anda Malmö Yahudi Cemaati tehlike altında olduğu için bu sefer yardım etmek bize düşer,” dedi.  Malmo Yahudi Cemaati iletişim yetkilisi Fredrik Sieradzki, cemaaat üyelerinin Malmö sokaklarında sıkça ve bazen her gün sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kaldıklarını bildirdi.

Ağustos ayında yüzlerce Yahudi ve Yahudi olmayan kişi Malmö sokaklarında dayanışma amacıyla kipa giyerek yollarda yürümüşlerdi. Haham Lowenthal, “Cemaatlerimizin çok yakın olmasına rağmen maalesef aslında uzaklar; bu muhtemelen değişik ülke, değişik kültür ve değişik lisan yüzündendir. Malmö’de olanı duyduk, burada neler olduğunu gördük. Bu bizim aradaki boşluğu doldurma girişimimizdir,”dedi.