SÜRGÜNDEKİ HAMAS LİDERİ: Halit Meşal görevini bırakıyor mu?

1996’dan beri çeşitli Arap ülkelerinden Hamas’ı yöneten Halid Meşal, şu anda Hamas içinde süren seçimlerde aday olmayacağını söyledi. Meşal kararına neden olarak, Gazze’deki Hamas liderlerinin sürekli muhalefetinden yorulmasını gösterdi

Dünya
28 Eylül 2012 Cuma

Hamas’ın Gazze’deki liderleri son beş aydır Gazze, Batı Şeria, İsrail hapishaneleri ve diğer ülkelerdeki Filistinli aktivistler arasında gizli bir liderlik seçimi düzenliyordu. 1996’dan beri yerleştiği çeşitli Arap ülkelerinden örgütün liderliğini sürdüren Halid Meşal ise geçen hafta Kahire’de örgüt yetkilileri ile yaptığı toplantıda liderlik görevini artık sürdürmek istemediğini ve süregelen seçimlere katılmayacağını bildirdi. Hamas’a yakın kaynaklara göre Meşal, örgütün önde gelen yetkililerine başka bir lider seçmelerini söyledi. Meşal’in bir süredir Gazze Şeridindeki Hamas liderlerinden gelen muhalefetten bıktığı belirtildi.

Özellikle bu senenin başında Meşal, Hamas’ın rakibi El-Fetih hareketinin başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) hükümetine başkanlık yapabileceğini kabul ederek Gazze’deki Hamas liderlerini kızdırmıştı. Meşal ayrıca 1991 Uluslararası Ortadoğu Konferansının 20. Yılında Filistinlilerin barışa bir şans verebileceğini ifade etmiş, bu da Gazze’deki muhalifler tarafından Mahmud Abbas’ın İsrail ile yaptığı barış görüşmelerine destek olarak algılanmıştı.

Meşal’in liderliği bırakması durumunda seçimlerde öne çıkan adaylar ise Gazze’deki Hamas lideri olan İsmail Haniye ile örgütün 1990’lar başında liderliğini yapan Ebu Marzuk oldu. Yine de analistler süre gelen seçimlerin gerçek ve resmi bir seçime dönmesinden önce Meşal’e seçimlere katılması yönünde baskı oluşacağı görüşünde bulundu. Zira örgüt geleneksel olarak İsrail tarafından vurulması zor olduğundan sürgündeki liderleri tercih ediyor.

Her ne kadar diğer adaylarla karşılaştırıldığında Meşal daha ılımlı gibi görünse de yüzlerce İsrailli sivilin ve askerin öldürüldüğü eylemleri planlamakla ve emirlerini vermekle suçlanıyor.