Le Pen: Kipalara yasak çağrısı ‘eşitlik için’

Fransa’nın aşırı sağcı lideri Marine Le Pen, tüm kamu yerlerinde kipa ve Müslüman başörtü yasağı çağrısını geçen cumartesi günü doğruladı. Aşırı sağcı parti lideri, Yahudi takkeleri veya kipaların, aslında bir sorun teşkil etmediğini, ancak ‘Müslüman düşmanı’ olarak nitelendirilmekten korktuğu için sadece Müslüman başörtüsü yasağını destekleyemeyeceğinin altını çizdi.

Dünya
28 Eylül 2012 Cuma

Dini semboller şu anda sadece devlet okullarında yasaklanmış bulunuyor. Kamu alanlarında Müslüman peçe kullanımını ise ayrı bir kanun yasaklıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Le Pen, “Yahudi takkelerinin ülkemizde sorun olmadığı açıktır, ancak Fransa eşitlik adına onları da yasaklamalıdır,” dedi. Le Pen, “Yahudi vatandaşlarımdan eşitlik adına az bir gayretle bu küçük fedakârlığı yapmalarını istiyorum. Büyük bir çoğunluğun zaten bu küçük fedakârlığı göstermeye hazır olduklarından eminim,” diye ekledi. Fransa Yahudi Cemaatlari Konseyi (CRIF) Başkanı Richard Prasquier, Le Pen’in açıklamasının ülke içinde çatışmaları tetiklemeyi hedeflediğini söyledi. Prasquier sözlerini, “Le Pen dini fanatik değil ama laik fanatiktir. Açıkçası ben her ikisine de karşıyım,” diye sürdürdü. Fransız Başbakanı François Hollande “Bizi birbirimizden uzaklaştıran ve toplumumuzu parçalara bölen her şey uygunsuzdur. Biz mevcut olan kuralları uygulamak zorundayız, bildiğimiz tek kural, cumhuriyet ve laiklik kurallarıdır,” dedi.

Bu arada, Müslüman yetkililer de aşırı sağ parti liderinin açıklamasına olan öfkelerini, Fransa İslam Konseyi Başkanı Muhammed Moussaoui’nin, “Peçeyi ve takkeyi yasaklamak isteyenler Fransa’da diktatörlük olmasını isteyenlerdir” sözleri ile dile getirdi.