Türkiye’nin ilk Kadın Kent Müzesi açılıyor…

Kadın mirasına sahip çıkarak, öznesi erkek olan tarih yazımındaki değişime katkıda bulunmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk, dünyanın üçüncü kadın kent müzesi İstanbul’da açılıyor… Müzenin internet sitesinde Karen Gerson Şarhon ile Beki L. Bahar’a da yer verildi

Toplum
28 Eylül 2012 Cuma

Türkiye’nin ilk, dünyanın üçüncü kent kadın müzesi İstanbulda açılıyor. Dünyada sayısı yetmişin üstünde kadın müzesi olmakla birlikte sadece iki tane kent kadın müzesi bulunuyor. Kent kadın tarihi, yaşadığımız kentle aramızda bir aidiyet oluşturmak açısından önemli bir işleve sahip.

İstanbul Kadın Kültür Vakfı (İKKV), özellikle çabuk kaybolan, değiştirilen, reddedilen kadın tarihini görünür kılmak, paylaşmak, öznesi erkek olan tarih yazımındaki değişime katkıda bulunmak ve özendirici yeni bir kültür modeli oluşturmak amacıyla İstanbul Kadın Müzesi’ni hayata geçiriyor.

Nesiller, cinsler ve kültürlerarası bir diyalog projesi anlayışıyla tasarlanan İstanbul Kadın Müzesi projesinde, Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Almanca dillerindeki internet sitesinin açılmasıyla, projenin gerçekleşmesi doğrultusundaki ilk adım atıldı. Şimdi sıra, İstanbul Kadın Müzesi’nin öngördüğü konsepti gerçekleştireceği bir mekanı, yerel yönetimlerle işbirliği içinde bulabilme ve bu özel proje için tahsis ettirebilme aşamasına geldi.

İstanbul Kadın Müzesi çağdaş müzeciliğin tüm gereklerini yerine getiren bir müzecilik anlayışıyla, kadın tarihinde bir kutlama geleneği oluşturan etkinlik konseptiyle, sosyal sorumluluk projeleriyle kent kadın belleği konusuna daha fazla ilgi duyulmasını sağlayacak, diğer dünya kadın müzeleriyle ortak çalışmalar yapacak ve toplumla iç içe, dinamik bir kent tarihi için iletişim alanı oluşturacak.

Projenin ilk ayağı olan internet sitesinin açılışıyla birlikte projenin tanıtılması amacıyla 25 Eylül Salı günü Feriye Lokantası’nda bir kokteyl verildi. Basın mensuplarına yapılan bu tanıtım kokteylinde www.istanbulkadinmuzesi.org adresi ile açılan internet sitesi tanıtıldı. Bu sitede Istanbul kadınları yer almakta. Henüz başlangıç aşamasında olan sitede ilk etapta Istanbul’u oluşturan bütün topluluklardan temsilciler yer almakta. Zamanla bu temsilci kadınların sayısının çok daha fazla artması öngörülüyor. Sitede  İstanbul Yahudi Kadınlarını temsilen başlangıç olarak İlk Yahudi kadın Sefarad Müziği Şarkıcısı ve aynı zamanda ilk kadın Judeo-Espanyol dili araştırmacısı olan Karen Gerson Şarhon ile ilk Yahudi Kadın Tiyatro yazarı olan Beki L. Bahar yer alıyorlar.

 Daha fazla bilgi için:

www.istanbulkadinmuzesi.org

Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan ilk Türk Yahudi kadın ressam:

http://www.istanbulkadinmuzesi.org/web/26-231-1-1/tr/biyografiler/biyografiler/sara_farhi_huntzinger