Yahudi mizahı Galata’da

Yahudi Kültürü Avrupa Günü 7 Ekim Pazar günü, Galata’da konserler, söyleşiler, sergiler, konferanslar, dans ve tiyatro gösterileri ile gerçekleşiyor

Sibel KONFİNO Toplum 0 yorum
28 Eylül 2012 Cuma

Cemaatimizin gönüllü çalışan bayanlarının oluşturduğu ve  15-20 kişilik bir ekip tarafından düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu sene 7 Ekim Pazar günü gerçekleşiyor. Ekibin başında bulunan Ester Parderokes ve Eti Mizrahi’den etkinlik detaylarını öğrendik

 

Yahudi Kültürü Avrupa Günü’nün amacı nedir? Kaç senedir düzenlenmekte?

Ester Parderokes: Yahudi Kültürü Avrupa Günü, Yahudilerin kültürlerini ve tarihi miraslarını yaşadıkları ülke halkıyla birlikte paylaşmak amacıyla düzenleniyor.  Etkinlikler ülke halkını bilgilendirmek, Yahudi geleneklerini, kültürünü tanıtmak ve aynı zamanda da eğlenceli bir gün geçirtmeyi amaçlıyor.

İlki 1999 yılında Fransa’da gerçekleştirilen Yahudi Kültürü Avrupa Günü Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa’nın 30 farklı ülkesinde eşzamanlı olarak düzenleniyor.  Ülkemizde son iki senedir düzenlenmeyen etkinliği bu sene tekrar yaşayabileceğimiz için de çok mutluyuz.

Eti Mizrahi: Aslında tüm Avrupa’da Yahudi Kültürü Avrupa Günü eylül ayının ilk pazar günü gerçekleşir. Ancak yurt dışında katıldığımız bazı toplantılarda bu tarihe o kadar da sadık kalınmadığını görünce bu sene bayrama denk geldiğini ve katılımın düşük olacağını düşünerek 7 Ekim Pazar günü yapmanın daha uygun olacağına karar verdik.

  Her sene farklı bir tema çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte bu yıl hangi tema seçildi?

E.P: Bu seneki temamız Yahudi Mizahı olarak belirlendi. Gün boyu bu konu ile ilgili konuşmalar, paneller, konferanslar ve sergiler yer alacak.

  Oldukça yoğun faaliyetlerle dolu bir gün oluyor. Kaç kişilik bir ekipsiniz ve ne kadar zaman önce çalışmalarınıza başlıyorsunuz?

E.M: 15-20 kişilik gönüllü hanımlardan oluşan bir ekibiz. Ancak 7 Ekim günü gençlerin de katılımıyla 40 kişiye yakın bir grup olarak çalışacağız.

Şubat ayı sonunda çalışmalara, araştırmalarımızı yapmaya başladık. Öncelikle belirlenen konu çerçevesinde neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Temaya bağlı olarak panel, konser, söyleşi, tiyatro, dans, sergi, konferans gibi etkinlikler düzenleyebileceğimizi tartışıyor ve uygun kişilerle temasa geçmek üzere görev dağılımı yapıyoruz.

  Etkinlikler hangi mekânlarda gerçekleşecek? Neden hep Galata çevresi tercih ediliyor?

E.M: Bizim birçok tarihi binamız, sinagoglarımız ve geçmişimiz Galata bölgesinde yoğunlaştığı için ve o bölgenin bu günün anlam ve önemine uygun olduğundan dolayı tercih ediliyor.

Etkinlikler Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi, İtalyan Sinagogu, Aşkenaz Sinagogu, Schneidertempel Sanat Merkezi, Matsa Fırını, Avusturya Lisesi, Galata Derneği ve Barınyurt’ta gerçekleşecek.

Bu sene ilk olarak Matsa Fırını da kapılarını bu etkinlik için açıyor. Ayrıca Galata Derneği’ne ve Avusturya Lisesi’ne de destekleri için buradan çok teşekkür ederiz. Hiçbir bedel talep etmeden mekânlarını bizimle paylaşıyorlar.

  Tüm bu hazırlıkların amacına ulaşması için çok iyi tanıtımını yapmak gerektiği düşüncesindeyim. Siz nasıl bir reklam çalışması yürüttünüz?

E.P: Bir PR şirketi bize ücretsiz destek veriyor. Broşürlerimizin oluşmasında yardımcı oldular. Hazırlanan basın bültenleriyle gerek internet üzerinden gerekse de sanat dergilerinde Yahudi Kültürü Avrupa Günü hakkında yazılar çıktı. Bazı televizyon programlarında bilgilendirme yapmak üzere ayarlamalar yapmaya çalışıyorlar. Profesyonel bir şirketle çalışıyor olmak tabii ki çok daha geniş kitlelere ulaşmak açısından çok önemli. Ayrıca broşürler, Hahambaşılık tarafından tüm konsoloslara, kaymakamlara, belediye başkanlarına, okul müdürlerine iletiliyor. Birçok cafelere, restoranlara, otellere, üniversitelere elden dağıtmaya çalışıyoruz. Ne kadar çok insanın eline geçerse o kadar amacına ulaşmış olacak düşüncesindeyiz.

O gün bile gençlerimiz ellerindeki broşürlerle sokak köşelerinde olacaklar. Yani önceden bilgisi olmayıp da pazar günü Galata’yı gezmeye gelecek olanları da haberdar etmek istiyoruz. Özellikle turistlerin çok ilgisini çekeceği kanaatindeyiz. O nedenle broşürlerimizi Türkçe ve İngilizce olarak hazırladık.

Ayrıca her birimiz www.yahudikulturuavrupagunu.com web adresimizi tüm tanıdıklarımızla, mail gruplarımızla mümkün olduğu kadar paylaşmalıyız.

 

7 Ekim günü ne gibi etkinlikler gerçekleşecek?

E.P: Suzy Hug Levy Resim ve Heykel Sergisi, İrvin Mandel Karikatür Sergisi, İzzet Keribar Fotoğraf Sergisi, İzel Rozental Karikatür Sergisi ve İzmir Sefarad Düğünü Fotoğraf Sergisi tüm gün açık olacak olan sergiler. Seyfi İşman ‘Sinemada Yahudi Mizahı’, Avi Albohayre ‘Dünden Bugüne Yahudi Mizahı’, Judith İberman ‘Yahudi Masalları’, İzzet Keribar ‘Endülüs’ konularında birer konferans verecekler. Nedim Saban’ın moderatörlüğünde Erdil Yaşaroğlu, Metin Serezli, Kandemir Konduk ve İrvin Mandel’in konuşmacı olarak katılacakları Yahudi Mizahı konulu bir panel gerçekleşecek. İzmir Sefarad Düğünü Belgeseli Matsa Fırını’nda izlenebilecek. Renan Koen Trio, Şef Menahem Eskenazi önderliğinde Maftirim Korosu, Buket Bahar, Jerfi Aji, Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars topluluğu verecekleri konserlerle günü renklendirecekler.

E.M: Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra katılımcılar Barınyurt’ta gerçekleşecek olan Yemek Atölyesinde Sefarad yemeklerinin yapımına tanık olacaklar ve arzu ederlerse ufak bir ücret karşılığında tatlarına bakma şansını da elde edecekler. Bunun yanı sıra her mekânda misafirlerimiz için çeşitli ikramlarımız olacak.

E.P: Fest Travel’in tüm gün boyunca yapacağı Yahudi Mirası Kültür Gezisi de oldukça ilginç bir seçenek olacak. Ayrıca Neve Şalom Sinagogu’nda Dostluk Yurdu Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan temsili Bar-Mitsva töreni de özellikle geniş toplumdan güne katılacak olanların ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir diğer ilginç etkinlik olacak.

2008 yılında Yahudi Kültürü Avrupa Günü ile ilgilenmeye başladığımız zaman ekip olarak geniş topluma kendimizi nasıl tanıtabiliriz yani kendimizi en doğru şekilde nasıl ifade edebiliriz diye düşünmeye başladık. Geleneklerimizle onları tanıştırmalıyız diye karar verdik ve ilk olarak temsili bir düğün yapıldı. Gerçekten büyük ilgi gördü. Bir sonraki sene de temsili bir sünnet ile Neve Şalom Sinagogu’nun kapıları açıldı.

1 Yorum