“Gelecek birlikte yaşamaktır”

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva bu sene 9-11 Eylül’de Bosna Hersek Sarajevo kantonunda gerçekleştiren Sant’Egidio “Dinler ve Kültürler Diyalogu” çalışmalarına katılarak iki ayrı panelde farklı temalı sunumlarda bulundu “Gelecek Birlikte Yaşamaktır” temalı bu yılki ‘Dinler ve Kültürler Diyalogu’ dünyanın hemen her ülkesinden gelen yüzlerce din ve bilim adamıyla toplum önderleri ve kamuoyu yönlendiricilerinin katıldığı 27 panelle gerçekleşti.

Toplum
28 Eylül 2012 Cuma

BİR BULUŞMA ALANI OLARAK AKDENİZ

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva “Bir Buluşma Alanı Olarak Akdeniz” başlıklı panelde Akdeniz ve onu çevreleyen anakaralardaki kültürlerin tüm dünyayı etkilemesi üzerine bir sunumda bulundu, Akdeniz havzaları halklarının kültürel anlamda birlikte varolma ve birlikte yaşamaya eğilimleri konusunda kimi saptamalarda bulunup bu özel ve nitelikli durumun sürdürülmesi adına çabalarda bulunulması gerektiğini belirtti.

“KÜRESELLEŞME ÇAĞINDA BİRLİKTE YAŞAMA”

Bir başka oturuma da konuşmacı olarak katılan Hahambaşı Rav Haleva “Küreselleşme Çağında Birlikte Yaşama” konusundaki görüşlerini belirterek, bunun bir özlemin ötesinde bir zorunluluk olduğunu, bu aşamada temel öğelerin toleransın da ötesinde karşılıklı saygı ve anlayış olduğunu ifade etti.

 

II. Avrupa Yahudi ve Müslüman Liderleri  Birleşimi

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva 4-5 Eylül tarihleri arasında  Paris’te toplanan II. Avrupa Yahudi-Müslüman Liderleri birleşimine katıldı

Avrupa Yahudi Kongresi EJC, Paris Büyük Camii, Fransa Yahudi Müslüman Dostluğu AJMF ve Etnik Anlayış Vakfı FFEU tarafından ortaklaşa düzenlenen II. Avrupa Yahudi-Müslüman Liderleri birleşimi Avrupa kıtasındaki hemen her ülkeden gelen 100’ü aşkın Yahudi ve Müslüman dini liderin katılımıyla 4 Eylül akşamı Paris Belediye Binasındaki görkemli bir açılışla çalışmalarına başladı.

Paris Büyük Camii Başimamı Dalil Boubaker ve Fransa Merkezi Yahudi Din Adamları Şurası Başkanı Joel Mergui’nin açılış ve hoş geldiniz konuşmaları Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor, Etnik Anlayış Vakfı FFEU Başkanı Rabbi Marc Schneier ile Bosna Hersek Başmüftüsü Mustafa Çeriç’in görüş ve temennilerini belirtmesiyle tamamlanan açılış oturumu, Paris Belediye Başkanlığının konuklar onuruna verdiği yemekle son buldu.

Birleşimin 5 Eylül sabahı Paris Hilton Oteli Salonlarında başlayan çalışma oturumlarının ilkinde söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva Fransızca, İngilizce ve Arapçaya da çevrilen konuşmasında özellikle Avrupa’da giderek yoğunluk kazanan Antisemitizm ve İslamofobi’ye dikkat çekerek bunun gelecek adına tehlikelerine işaret etti. Hahambaşı Rav Haleva ayrıca   kimi Avrupa ülkelerinde baş gösteren Berit Mila – Sünnet ve Kaşer-Helal kesimi konusundaki karşıt tutum ve davranışlarla ilgili kaygılarını belirterek bu konuda yaratıcı yöntemlerle enerjik girişimlerde bulunmasının önerdi.

Avrupa Yahudileri ve Müslüman cemaatlerini temsilen söz alan her iki dine mensup konuşmacıların gün boyu süren sunumlarında esas itibariyle bu konular çerçevesinde görüşler belirtildi. Kapanış oturumu öncesinde katılımcıların oybirliğiyle kabul edilen sonuç bildirgesinde ırkçılığa ve ayırımcılığa sıfır tolerans çağrısı yapılarak her dinin gerekliliklerinin yerine getirilmesinin engellenemeyeceği ifade edildi ve inançlara saygı çağrısı yapıldı.

Birleşim, barış için hep birlikte yapılan Barış Duası ile son buldu.

 

Dinler ve Kültürler Diyalogu Çalışmaları

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva bu yılki birleşimini 9-11 Eylül’de Bosna Hersek Sarajevo kantonunda gerçekleştiren Sant’Egidio  ‘Dinler ve Kültürler Diyalogu’  çalışmalarına katılarak iki ayrı panelde farklı temalı sunumlarda bulundu.

‘Community of Sant’Egidio’ İtalya’nın Roma kentinde 1968’de kurulan ve Papalık tarafından desteklenen Kiliseye bağlı, ancak laik bir Sivil Toplum Kuruluşu niteliği taşıyor.  SCE’nin Bosna Hersek Müslüman Cemaati, Sırp Ortodoks Kilisesi, Sarajevo-Bosna Papalık Temsilciliği ve Bosna Hersek Yahudi Cemaati işbirliğiyle Sarayevo’da düzenlediği ‘Gelecek Birlikte Yaşamaktır’ temalı bu yılki ‘Dinler ve Kültürler Diyalogu’ dünyanın hemen her ülkesinden gelen yüzlerce din ve bilim adamıyla toplum önderleri ve kamuoyu yönlendiricilerinin katılımıyla gerçekleşti.  Açılış toplantısında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Kurulu  Başkanı Bakir İzetbegoviç’in ‘hoşgeldiniz’ konuşmasıyla çalışmalarına başladı.

Açılış töreninden sonra konuklar B.İzetbegoviç’in onurlarına verdiği yemekte tekrar bir araya geldiler.

İki gün süreyle çeşitli salonlarda yapılan toplam 27 panelde din adamları, bilim adamları,  toplum önderleri ve kanaat oluşturucularının sunumlarıyla ‘Birlikte Yaşama’ olgusu çeşitli yönleriyle tartışılırken,  katılımcılar konuya ilişkin bilgi ve birikimlerini paylaşarak geleceğe yönelik görüşlerini ve öngörülerini ortaya koydular.

Türkiye Hahambaşısı Rav Haleva ‘Bir Buluşma Alanı Olarak Akdeniz’ başlıklı panelde Akdeniz ve onu çevreleyen anakaralardaki kültürlerin tüm dünyayı etkilemesi üzerine bir sunumda bulundu. Akdeniz havzaları halklarının kültürel anlamda birlikte var olma ve birlikte yaşamaya eğilimleri konusunda bazı saptamalar yaparak bu özel ve nitelikli durumun sürdürülmesi adına çabalarda bulunulması gerektiğini belirtti.

Bir başka oturuma da konuşmacı olarak katılan Hahambaşı Rav Haleva ‘Küreselleşme Çağında Birlikte Yaşama’ konusundaki görüşlerini belirtti.  Hahambaşı, bunun özlemin ötesinde bir zorunluluk olduğunu, bu aşamada temel öğelerin toleransın da ötesinde karşılıklı saygı ve anlayış olduğunu ifade etti. Din adamı ve din görevlilerinin hazır bulunduğu söz konusu panelde Hahambaşı; başkalarının varlığına ve kutsallarına saygı duyma konusundaki telkinler için en uygun yerlerin müminlerin hazır bulundukları kiliseler, camiler ve sinagoglarla diğer ibadethanelerin olduğunu, bu alanda din adamlarına önemli görevler düştüğünü vurguladığında hazır bulunanlardan üst düzeyde onayla karşılaştı.

Panel arasında Bosna Hersek’teki Büyükelçimizin daveti üzerine 11 Eylül günü makamında kendisine bir nezaket ziyaretinde bulunan Hahambaşı Rav Haleva bu ziyaret anısına büyükelçimiz Ahmet Yıldız’a ‘Türkiye Sinagogları’ kitabını takdim etti.

11 Eylül akşamı,  kapanış törenleri öncelikle her din mensubunun kendi ibadethanesinde barış için dua etmesi sonrasında, tören giysileriyle kentin en büyük caddesinde yoğun güvenlik önlemleri altında ama kent sakinlerinin de çok büyük ilgiyle izlediği “Barış Yürüyüşü” gerçekleşti.  Kapanış oturumunun yapılacağı alana giden din mensupları,  barış için birer mum yaktılar.  Tören, ‘Barışa Çağırı’ başlıklı sonuç bildirgesinin okunarak oylanıp ittifakla kabul edilmesiyle son buldu.

 “Community of Sant’Egidio”nun gelecek yılki toplantısının Roma’da gerçekleştirileceği ilan edilmiş bulunuyor.