Türkiye’de Yahudi olmak

23 Eylül Pazar günü Hürriyet Gazetesinde çıkan röportajında Gülden Aydın’ın sorularını yanıtlayan ünlü fotoğrafçı İzzet Keribar, hem yeni piyasaya çıkan ‘Öteki ya da Değil Ne Fark Eder’ adlı kitabından bahsetti, hem de 76 yıllık hayatında Türkiye’de Bir Yahudi olmak konusunda yaşadıklarını ve duygularını anlattı.

Toplum 0 yorum
24 Eylül 2012 Pazartesi

Röportajında, Türkiye’de savaş yıllarında çıkan ‘toplama kampları kuruluyor’ gibi söylentilere hiçbir zaman inanmadığını belirten Keribar, bu tip söylentilerin zamanında cahil insanlar tarafından uydurularak, Yahudi azınlığın ülkeyi terk etmesine yol açtığını söyledi.

1948’den 1960’a kadar çeşitli göç dalgaları ile sayısı 100,000 olan Yahudi Türk nüfusun göçlerden sonra bugün sadece 20,000 kişi olduğunun sözlerine ekleyen ünlü fotoğrafçı,  gidenlerin büyük bir çoğunluğunun ekonomik sebepler ile göçü tercih ettiğinin de altını çizdi.

Gülden Aydın’ın röportajında aynı zamanda, Rıfat N. Bali gibi bazı tanınmış Türk Yahudilerinin Türkiye’de Yahudi olmak konusundaki görüşlerine de yer verildi.

Yazıda görüşleri geçen diğer kişiler ise şunlar: İshak Alaton, Reyan Tuvi, Roni Margulies.

2 Yorum