Suriye iç savaşı ve PKK

Jarusalem Post’ta çıkan, Jonathan Spyer tarafından kaleme alınan bir haberde, Suriye’nin PKK’yı politik bir koz olarak Türkiye’ye karşı kullandığı iddia edildi.

Dünya
21 Eylül 2012 Cuma

Yazar yazısında, son zamanlarda Türkiye’nin güney doğusunda PKK tarafından gerçekleştirilen terör olaylarının artmasının sebebi olarak Esad rejimini işaret ediyor.

Yazıda, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşta isyancıları destekleyen batı devletlerinin yanında yer alması ve Suriye’den kaçan rejim karşıtlarına kapılarını açmasının Türkiye’yi Esad rejiminin düşmanı yaptığından söz ediliyor.

Yazar, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in sözlerine de atıfta bulunarak, Beşar Esad’ın bir terör örgütü olan PKK’yı desteklediğini dünyaya ispatlamaya çalışıyor.

Çelik’in PKK- Esad Rejimi bağlantısı konusundaki sözleri şöyle idi:

''Şu anda Beşar Esad, 'Düşmanımın düşmanı, dostumdur' mantığı ile hareket ediyor. Yani PKK'ya kol kanat gerdiği, PKK'yı Türkiye'ye karşı kullandığı artık ayan beyan bilinen bir meseledir''

Jonathan Spyer, görüşlerine şöyle devam ediyor: (…) “Esad yönetimi iç savaş dolayısı ile Suriye’nin kuzey sınırını kontrol edecek kadar beşeri kaynağa sahip olmadığı için yoğun Kürt nüfusun yaşadığı bu bölgenin kontrolü PKK yanlısı Demokratik Birlik Partisinin, dolayısı ile yönetimin bilerek burada bıraktığı ağır silahlar da PKK’ nın kontrolüne geçmiş durumda,” (…)

Yazar daha da ileri giderek, Esad’ın Babası Hafız Esad’ın iktidarı boyunca Kürtleri ezdiğini hatırlatarak, Suriye Kürtleri ile Esad rejimi arasındaki bu resmi olmayan anlaşmanın tamamen iç savaş sebebi ile geçici olduğuna dikkat çekerek, Esad yönetiminin Kürtlerden çıkarının bittiği dakikada onları yine düşman ilan edeceğini de belirtmekten kaçınmıyor.