AVRUPA PARLAMENTOSU: ‘Türkiye-İsrail ilişkileri düzelmeli’

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile İsrail arasında bozulan askeri ilişkileri irdeleyen bir rapor yayınladı. Dış Politika Servisinin hazırladığı raporda bu durumun her iki ülkeye de zararının dokunduğu, ancak asıl kaybeden tarafın İsrail olduğu vurgulandı.

Toplum
19 Eylül 2012 Çarşamba

Söz konusu rapora göre Ortadoğu’daki tek müttefikini kaybeden İsrail’in ekonomisi de büyük darbe aldı. Raporda İsrail’in, Türkiye’ye yaptığı askeri teçhizat ihracat hacmini başka ülkelerle yakalayamadığı, Türkiye’nin de askeri ihtiyaçları için başka tedarikçi ülke arayışında olduğu belirtildi.

  ANALİSTLERİN YORUMU

Raporda, bazı analistlerin Türkiye-İsrail ilişkilerinin Mavi Marmara olayı için özür dilense bile eski haline gelmeyeceği yönünde hem fikir olduğuna işaret ediliyor. Analistler Türkiye ile İsrail’in yeniden yakınlaşmasının her iki taraf için de yararlı olacağı görüşündeler.

 RAPORUN SONUÇLARI

Rapor, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV’in yaptığı bir araştırma sonucunu kaynak göstererek Türklerin yüzde 47’sinin İsrail ile zayıf ilişkilerin Türkiye’nin zararına olduğunu düşündüğünü, yüzde 40’ının ise İsrail ile ilişki istemediğine işaret ediyor.