Tarihte haftanın olayı: Leonard Cohen dünyaya geldi

Leonard Norman Cohen 21 Eylül 1934’te Montreal, Quebec’te orta sınıf bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha çok din, yalnızlık ve cinsellik konularını işleyen şair, söz yazarı ve müzisyen, bas barit on tonda söylediği şarkılarla tanındı.

Kavram
19 Eylül 2012 Çarşamba

Montreal’de büyük bir giysi mağazasının sahibi olan babasını henüz 9 yaşındayken kaybeden Cohen, henüz ergenlik dönemindeyken gitar çalmayı öğrendi ve ‘Buckskin Boys’ adlı folk grubunu kurdu. İlk şiir kitabını 1956 yılında yayınladı. Onu dünya çapında bir şair yapan ise 1961 yılında yayınladığı ‘The Spice-Box of Earth’ adındaki şiir kitabı oldu. 1960’ların çoğunu bir Yunan adası olan Hydra’da şiir ve roman yazarak geçirdi. Orada tanıştığı romancı Axel Jensen ile uzun süreli bir aşk yaşayan Cohen, “So Long, Marianne” adlı şarkısını da Jensen için yazdı.

1967’de folk müzik şarkıcısı olmak için ABD’ye yerleşti ve orada yaptığı  ‘Songs of Leonard Cohen’  isimli ilk albümü çok ses getirdi. Albüm Britanya albüm listelerinde bir seneden fazla kaldı. 1970’de Suzanne Elrod ile evlendi ve bu evlilikten Adam isimli bir erkek ve Lorca isimli bir kız çocuğu dünyaya geldi. Çift maalesef 1979 yılında ayrıldı. Cohen 1994 yılında “The Future” tanıtım turunda iken Los Angeles’daki Mount Baldy Zen Merkezinde 5 yıl süren bir inzivaya çekildi. 1999 yılında merkezden ayrıldı ve 2001 yılında hazırladığı “The new Songs” albümü ile müziğe geri döndü. Ekim 2005’te menajeri Kelley Lynch’in emeklilik fonundaki 5 milyon dolar ve şarkıların yayın haklarını zimmetine geçirdiğini iddia etti. Bu haber dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. Mart 2006’da Los Angeles mahkemesi Cohen lehine dokuz milyon dolarlık tazminata hükmetti, fakat Leonard Cohen bu parayı bugüne kadar alamadı.

2008’de 15 senelik bir aranın ardından Kanada, Avrupa ve Avustralya’yı kapsayan bir dünya turnesine çıktı. Kanadalı efsanevi müzisyen Leonard Norman Cohen  İstanbul’daki birçok konserin ardından ‘2012 Old Ideas’ dünya turnesi kapsamında 19 Eylül 2012’de Ülker Sports Arena’da bir kez daha hayranlarının karşısında olacak.