Chavez antisemitizm yoluyla oy peşinde

Chavez başkanlık yarışındaki rakibi Radonski’yi Yahudi geçmişine atıfta bulunarak karalamaya ve antisemitizm ile oy toplamaya çalışıyor

Dünya
19 Eylül 2012 Çarşamba

Venezuela’da Yahudi köklere sahip ancak Katolik olan Henrique Capriles Radonski ve Devlet Başkanı Hugo Chavez arasındaki başkanlık yarışı ülkedeki antisemitizmi tırmandırdı. ‘Tel Aviv Üniversitesi Kantor Antisemitizm Çalışmaları Merkezinin’ yaptığı çalışmaya göre devlet basını ve son on dört yıldır devletin başındaki Chavez’in destekçileri başkanlık yarışına katılan Henrique Capriles Radonski’yi sürekli olarak Yahudi geçmişini hedef alarak karalama kampanyası sürdürüyor. Merkezin çalışmasını yürüten Lidia Lerner konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Klasik ve neo antisemitizm metotlarının karışımıyla kötüleme, göz korkutma ve komplo teorileri kullanılarak Radonski, Siyonist bir ajan olarak portreleniyor. Radonski’nin seçimleri kazanması ile Venezuela’nın Siyonist sızıntılara savunmasız kalacağı ifade ediliyor,” dedi. 7 Ekim’de yapılacak seçim öncesi devlet kontrolündeki basın sürekli olarak “Siyonistlerin ülke kontrolünü ele geçireceği” iddiasıyla haberler yapmakta. Radonski, şubat ayında başkan adaylığını açıklamasından beri antisemit karikatür ve çizgi filmlere konu oldu. 

Chavez’e karşı aday olan Radonski, Venezuela’daki muhalefeti oluşturan 30 kadar siyasi partinin temsil edildiği Demoktarik Birlik Koalisyonu’nun adayı olarak seçimlere girdi. Radonski’nin babası Sefarad Yahudiliğinden gelme bir Katolik, annesinin ailesi ise Doğu Avrupalı Holokost kurtulanlarından. Radonski Yahudi geçmişini reddetmezken, kendisini inançlı bir Katolik olarak nitelendiriyor.