Yahudi gezginleri bir araya getiren site: Jewgether

Günümüzde genç gezginler yurtdışı seyahatlerinde kalacak en iyi yer arayışına girerken konfor ile fiyat, ulaşılabilirlik ile hesaplılık arasında karar vermek zorunda kalıyor. Şimdi ise Boaz Albaranes, Doron Samish ve Tamir Einy’nin bir araya gelerek kurduğu Jewgether adlı bir web sitesi Yahudi gezginlere hem konfor hem hesaplı seyahat olanağı sunuyor

Dünya
19 Eylül 2012 Çarşamba

Bu siteye üye olanlar hem başka üyelere ev sahipliği yapabiliyor, hem de yurtdışına gittiklerinde kalacak bir yer bulabiliyorlar. Site bu sayede gezginlerin yerel Yahudilerle tanışmasına ve aynı kültürü paylaştığı kişilerin yerel bilgilerinden faydalanmalarına da olanak tanıyor.

Aynı işleve sahip Couchsurfing’den farkı ise Jewgether’in sadece Yahudilere açık bir sosyal ağ oluşturması.

JEWGETHER’A NASIL ÜYE OLUNUYOR?

Seyahat etmek isteyen Yahudiler’in tek yapacağı jewgether.org sitesine girip kaydolmak. Sonra da istedikleri ülkelerden kişilerle temasa geçmek. Hesap sahipleri hem ev sahipliği yapmak hem de ziyaretçi olmak zorundalar. Böylelikle sadece misafir olup sistemden tek taraflı istifade etmenin önüne geçilmiş olunuyor.

Jewgether’in Yönetim Kurulu Başkanı Sharon Duek, Yahudi Kültürünün konukseverliğiyle ünlü olduğunu, site sayesinde ev sahibi bulan gezginlerin ev sahipleri ve site hakkında çok olumlu yorumlar yaptığını söylüyor. Site’nin özellikle Pesah gibi bayramlarda veya Şabat günlerinde ev sahibi bulma açısından yararlı olduğunu belirtiyor.

GEZİDE KOŞER OLANAKLARI

Sitenin diğer kurucularından Boaz Albaranes de kendisinin laik ama gelenekçi bir Yahudi olduğunu ve ‘koşer’e baktığını belirtiyor. Herkese açık olan Couchsurfing gibi sitelerden bulunan ev sahipleri ile koşere bakmak zor olduğundan Jewgether avantajlı hale geliyor. Ayrıca site değişik ülkelerdeki Yahudi yetişkin gençlerin de tanışmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Jewgether sitesi üye olanları ve ev sahipliği yapmak isteyenlerin evlerini dikkatli bir kontrolden geçiriyor. Bu sayede katılımcıların kendilerini güvende hissedebilecekleri bir gezme ve ev sahipliği tecrübesi sağlıyor.  Sitenin 2013’te devreye girecek isim adres ve cep telefonu doğrulama özellikleri ile güvenliğinin daha da artacağı belirtiliyor.

2009’da açılan sitenin 2012 hedefi 3000 kullanıcıya ulaşmak olarak bildirilirken site hali hazırda 42 ülkeden 2240 üyeyi misafir ediyor.