OBAMA’DAN AMERİKALI HAHAMLARA: Hiçbir lider kendini ‘kırmızı çizgilerle’ bağlamak

ABD’de hahamlık kuruluşlarının bir araya gelerek Roş Aşana bayramı sebebiyle organize ettiği ve kırk dakika süren telekonferansta, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için ABD’nin bir kırmızı çizgisinin olması gerektiği söylemini kastederek, “Hiçbir lider ellerini bu kırmızı çizgilerle bağlamak ve kuralları belirleyen olmak istemez,” dedi.

Dünya
19 Eylül 2012 Çarşamba

Hahamlar Topluluğunun Başkanı Julie Schonfeld tarafından söz verilen Obama, 1.200 hahama iyi ve tatlı yeni bir yıl diledikten kısa bir süre sonra, konuşma yön değiştirerek ABD’nin İran’ın nükleer programına kırmızı çizgiler çekmemesi konusunda Washington ve Kudüs’ün yaşadığı gerginliğe geldi.

Obama, İran’ın nükleer silahlanmasına engel olunacağı konusunda açık ve net konuştuğunu ve İsrail ile ABD’nin bu konudaki fikirlerinin uyuştuğunu belirtti.

Obama, İsrail’in kendini savunma politikası kapsamında önlemlerini alma ve bağımsız davranma haklarının farkında olduklarını, hatta ‘askeri’  harekatlarda bulunmanın zamanının gelebileceğini fakat bu noktaya gelmeden evvel diplomasi ve yaptırımlar için henüz zaman ve imkân olduğunu hatırlattı.

İsrail Başbakanının, “İran kırmızı çizgiyi görmeyene kadar programını durdurmayacak. İran’ın nükleer silah sahibi olmasına müsaade edilmemeli” ifadesini hatırlatan Obama, Netanyahu’nun da net şartlar listesi belirleyemeyeceğini çünkü hiçbir liderin bu çizgileri belirleyen kişi olmak istemediğini ekledi.