Peres İsrail ve Diasporada yaşayan Yahudilere iyi bir sene diledi

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Roş Aşana bayramı dolayısıyla ‘barış içinde, bereketli ve mutlu’ yeni yıl dileklerini İbranice ve İngilizce olarak ve ayrıca Facebook sayfasında paylaştı

Dünya
19 Eylül 2012 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres yeni yıl tebriklerini yayınlayarak şöyle dedi: “Herkesin yeni yılını kutlarım. Bütün içtenliğimle bu yılın barış dolu, güvenli ve bereketli bir sene olmasını dilerim. Bugün önümüzde bizi zorluklarla dolu güvenlik sorunları bekliyor. Bunları hafife almamalıyız, ama bu zorluklar bizleri korkutmamalı. Her türlü düşmanı yenebilme becerimiz var.’

 Peres, yeni yılda Filistinlilerle yeniden müzakerelere oturmayı umduğunu ifade etti ve şöyle ekledi “Vatandaşlarımızın güvenliği ve barış için duyduğumuz arzu, varoluşumuzun merkezinde yer alacaktır.  Amerika ile olan sıkı dostluğumuzu, Avrupa ile olan önemli temaslarımız, Rusya ile geliştirdiğimiz bağları ve Asya ve Afrika ülkeleri ile olan ilişkilerimizi sürdüreceğiz.” 

Peres ayrıca Diaspora’da yaşayan Yahudi cemaatlerine Roş Aşana mesajı yayınladı: “Yeni yıla başımız dik ve güçlü bir şekilde girerken, dünyadaki bütün Yahudi Cemaatlerine kendim ve İsrailli kardeşleriniz adına yürekten gelen iyi dileklerimizi büyük bir şerefle iletiyorum. Köklü Yahudi bağlarımızın korunmaya, geliştirilmeye ve meyve vermeye devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.”

OBAMA: DOSTLUK BAĞIMIZI GÜÇLENDİRELİM

Roş Aşana münasebetiyle ilettiği yeni yıl mesajında ABD Başkanı Barak Obama, “İsrail dahil olmak üzere tüm dostlarımızla ve müttefiklerimizle olan kırılmaz bağımızı yenileyelim,” dedi. ABD lideri “Kamuoyu önünde yapılan konuşmaların oldukça sert olduğu ve toplumun bizi birleştiren yerine ayıran konulara odaklandığı bu zamanlarda, umarım tüm inançlardan gelen Amerikan halkı olarak bu fırsatı bizden daha az şanslı olana el uzatmak, komşularımıza karşı daha toleranslı olmak ve birbirimizi tanımak için kullanabiliriz” dedi. Obama ayrıca “Toplum olarak ıstırap içinde olanın farkında olup dostlarımız ve İsrail dahil tüm müttefiklerimizle olan kırılmaz ilişkileri yenilemeliyiz,” dedi.

ABBAS’TAN ROŞ AŞANA MESAJI

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçen perşembe günü İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’i arayarak kendisine ve tüm İsrail milletine iyi seneler diledi. Peres de karşılığında kendisine şu sözlerle teşekkür etti: “Geçtiğimiz senenin zor bir sene olduğunu biliyorum, fakat pes etmemeliyiz, barış için çabalamaya devam etmeliyiz.” Abbas ayrıca Filistin halkının da barışa özlem duyduğunu vurguladı ve yeni yılın barış yılı olmasını umduğunu dile getirdi. FÖY Başkanı ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki gergin ilişkilere rağmen Abbas ve Peres’in zaman zaman sohbet ettikleri ve aralarının iyi olduğu biliniyor.