İran’ın nükleer bomba üretmesine altı ay kaldı

Netanyahu medyaya verdiği röportajlarla ABD kamuoyunu İran konusunda uyardı. 2013 yılının ortasında Tahran’ın nükleer bomba üretmek için gerekli olan zenginleştirilmiş uranyumun yüzde 90’ına sahip olacağını vurguladı ve Obama yönetimine kırmızı çizgiler talebini yineledi

Dünya
19 Eylül 2012 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen Pazar günü ABD halkına doğrudan seslendiği demecinde İran’ın nükleer silah geliştirmeye sadece altı ay uzaklıkta olduğunu ve nükleer bomba için gereken zenginleştirilmiş uranyum miktarının yüzde 90’ına sahip olacağını söyledi. Netanyahu bu bağlamda, ABD Başkanı Obama’nın acilen kırmızı çizgilerini belirlemesinin gerektiğini söyledi. 

‘Medya ile buluşun’ programına konuk olan Netanyahu, “Kırmızı çizgiyi çok geç olmadan şimdi çizmelisiniz,” diyerek bunun İran’ın nükleer tesislerine saldırma zorunluluğunu azaltacağını söyledi. Netanyahu bu zamana kadar Washington’un Tahran’a ültimatom göndermesi konusundaki sert ısrarının nedenini hiç bu kadar net bir şekilde ortaya koymamıştı. Obama ile Netanyahu’nun zaten hassas olan ilişkisi bu yaklaşımla bir darbe daha almış gibi görünüyor. Nadir rastlanan bu kamuoyu tartışmasına bir de Obama’nın ay sonunda Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıklaması eklenince kasım seçimleri öncesinde baskı altında olan Obama, ABD İsrail ilişkilerinde bu zamana kadar görülmemiş çatlağın oylara yansımaması için çaba harcıyor. Netanyahu demecinde konu ile ilgili geri adım atmazken bir adım daha ileri giderek son günlerde Müslüman ülkelerde Amerikan elçiliklerine yapılan saldırıların arkasındaki radikal hiddet ile nükleer İran’ın tehlikesini aynı kefeye koydu. Obama’nın yaptırımların uygulanması ve diplomasi için daha fazla zaman talep etmesine karşın İsrail’in yalnız başına müdahele etme durumunun sorulmasına üzerine Netanyahu, “Bizim her zaman harekete geçmeye hakkımız var. Fakat kanımca ortak bir duruş sergileyebilirsek her iki tarafın da saldırı yapmama ihtimalini artırabiliriz,” cevabını verdi.

Kasımda ikinci kere seçilmeyi uman Obama, rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney tarafından İran’a İsrail’e olduğu kadar sert çıkışmadığı gerekçesiyle eleştiri bombardımanına tutuluyor. Bir yandan da Netanyahu’nun söylemini sertleştirmesi, İsrail’in, Obama’nın Yahudi seçmenlerini kaybetmemek için askeri destek vereceği beklentisiyle kasım seçimlerinden önce İran’a saldıracağı spekülasyonlarına neden oluyor. Öte yandan Netanyahu ülkesinde blöf yapmakla suçlanıyor ve gerek kamuoyu gerek hükümet İran konusunda bölündüğü için İran’a tek taraflı bir saldırı ön görülmüyor.  Netanyahu Obama yönetiminin hoşuna gitmeyecek bir başka paralelliği de Irak konusunda kurdu. Netanyahu, “Eğer Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i 1990’da işgal etmesinden önce bir kırmızı çizgi belirlenseydi belki de savaş kaçınılabilirdi,” dedi.