ÜNİVERSİTELERİ TANIYALIM: Yasaları ezberlemek değil analiz etmeyi öğrenmek

Hukuk Fakültesi denince aklıma hemen üst üste duran kalın kitaplar, Anayasa maddeleri, kanunlar ve en çok da ezber yeteneği geliyor. Ancak üniversite sınavlarına girecek arkadaşlarımıza yol gösterici olmak amacıyla konuyu genç bir avukat olan Selin Termin ile görüştüm.

Yaşam
19 Eylül 2012 Çarşamba

Lian PENSO


Hangi bölümde ve hangi okulda okudun?

Ulus Özel Musevi Lisesi’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudum.

Bu bölümde okumak sana ne kazandırdı?

Hukuk Fakültesinde okumak öncelikle bana analiz etme yeteneği kazanırdı. Güncel olaylara daha farklı gözle bakmayı öğrendim. Adalet arayışı yolunda, dünyada gelişen olayları daha ayrıntılı incelemeye ve bunlar hakkında düşünüp yorum yapma yeteneği kazandırdığını düşünüyorum.

Mezun olduktan sonra neleri hedefliyorsun?

Mezun olduktan sonra avukat olmak için zorunlu olan yasal stajımı yapmaya başladım. Şirket hukuku alanında çalışmak istediğimden halen bu alanda uzmanlaşmış bir hukuk bürosunda çalışıyorum. Stajımı bitirdikten sonra birkaç sene daha Türkiye’de çalışıp ardından yurtdışında hukuk dalında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum.

Hukuk eğitimi alırken, kendini geliştirmek için farklı bir çalışma yaptın mı?

Ek bir dil öğrenmek için Goethe Enstitüsünde Almanca kursuna gittim. Ayrıca ikinci sınıftan itibaren her yaz farklı hukuk bürolarında iki tane staj yaptım.

Okuduğun bölümü kimlere tavsiye ediyorsun?

Hukuk okumayı güncel olaylarla ilgili olan, dünyada gelişen olayları yakından takip etmeyi seven herkese tavsiye ediyorum. İnsanların düşündüğünün aksine hukuk fakültesinde eğitim görmek kalın hukuk kitaplarını ezberlemek ya da var olan bütün kanunları aklında tutmak değil. İnsana analiz yeteneği, araştırmayı öğreten ve mezun olduktan sonra farklı alanlarda çalışma imkânı veren bir bölüm. “Hukuk fakültesini bitirdim şimdi avukat olmak zorundayım” gibi bir durum söz konusu değil. Farklı alanlarda çalışma imkânı veren, geniş olanaklara sahip bir branş olduğunu düşünüyorum.

Sence söz konusu  bölümün artıları ve eksileri neler?

Hukuk fakültesinde okumak kişiye günlük hayatta kullanabileceği birçok yetenek kazandırıyor. Olayları değerlendirme, objektif bir bakış açısına sahip olma, araştırma yeteneği kazanma gibi. Ve bu yetenekler hayatın her alanında kişinin başarılı olması için günümüz dünyasında çok gerekli. Bence bu bölümün eksi denebilecek bir yanı yok sadece fazla çalışmayı ve disiplinli olmayı gerektiriyor. Ancak sanırım bu bütün bölümler için gerekli olan bir durum.