En iyi kadın oyuncu İsrailli

69. Venedik Film Festivali seyircileri, Hasidik kadın yönetmen Rama Burshtein’ın ‘Fill the Void’ (Boşluğu Doldur) adlı filmi ile dindar Yahudi yaşamını tanıma olanağını buldular. Film genç oyuncu Hadas Yaron’a ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı

Dünya
12 Eylül 2012 Çarşamba

İsrailli yönetmen Rama Burshtein, 69.Venedik Uluslararası Film Festivali’ne katıldığı “Fill the Void”, adlı aşkı ve ailevi zorunlulukları arasında sıkışıp kalmış genç bir gelini konu edinen filmiyle kendisinin de dahil olduğu Ortodoks Yahudi toplumunu beyaz perdeye taşıdı. Film süpermarkette sadece bir kere uzaktan  gördüğü bir adam ile evlenmek zorunda olan 18 yaşındaki Shira’nın (Hadas Yaron) etrafında meydana gelen olayları anlatıyor. Ancak gerçek trajedi Shira’nın ablası Esther’in doğum yapmasının ardından ölmesi ile başlar. Esther’in eşi Yochai (Yiftach Klein oynuyor), aile baskısı sonucu Belçika’da yaşayan dul bir kadın ile evlenmeye zorlanınca, tek torununu yanında tutmak isteyen kızların annesi, Shira’dan ölen ablasının kimliğini almasını ister.

Tel Aviv’de yaşayan Hasidik toplum üzerine odaklanan film, dindar Yahudi hayatının gelenek ve göreneklerine ışık tutarken, aile ilişkilerine ve toplum baskısı gibi temaları da işliyor.

Laik bir ailede büyüdüğü halde sonradan Ortodoks Yahudi’si olan New York doğumlu yönetmen Rama Burshtein; “İnsanlar dindarların dünyasını fazla tanımıyorlar. Burada bir övgü veya eleştiri yok, sadece bu dünyaya açılmış bir pencere söz konusu. Ben dindarların dünyasını seviyorum, çünkü oradan geldim, çünkü o dünyayı ben seçtim. Filmde farklı seslere kulak verebildiğimizi düşünüyorum” dedi. Hayatının on yılını sinema eğitimine ayıran Burshtein bu dönem içinde dindar topluma özel birçok film yaptı. Hasidik erkeğin beyaz perdede bir kadını seyretmesi yasak olduğundan o dönemde filmlerinin çoğunu kadınlar için yaptı. Rama Burshtein, Venedik Festivali’nde Altın Aslan için yarışan 21 kadın yönetmenden biri. Sudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni de dahil olmak üzere, kadın yönetmenlerin bu yarışmaya katılımının yüksek olmasına karşın, Cannes Film Festivalinde kadın yönetmenlerin eksikliği göze çarpmış hatta şovenizmle suçlanan yarışma medyada eleştirilere hedef olmuştu.

Hadas Yaron’a ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü

 

Filimde Shira’yı canlandıran Hadas Yaron; “Ben de gencim. Fakat Shira benden çok farklı çünkü o deneyimlediği duyguların yabancısı, bu duygularla ilk kez karşılaşıyor” dedi. “Fill the Void”, Hadas Yaron’a, Venedik Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı. “Fill the Void”de ilk ciddi rolünü oynayan Hadas Yaron, Shira rolündeki performansı ile göze çarptı. Ödül töreni sırasında duygularını dile getiren Hadas Yaron; ”Çok şaşkın ve heyecanlıyım. Böyle bir ana hazırlıklı olmak zor. Rüyalarımda yer alan bir an bu. Beni bu değerli ödüle layık gören jüriye teşekkür etmek istiyorum. Rama Burshtein ile yapımcı Assaf Amir’e böylesi etkileyici bir film yaratmış olmalarından dolayı ve en başından beri bana güvenmelerinden ötürü teşekkür ediyorum. Shira sayesinde farklı insanları tanımayı ve aşkın gücüne inanmayı öğrendim” dedi.