Arap baharı Filistinlilere fırsat yaratıyor

Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi ile Hamas liderlerinden Mahmud Zahar İran’ın Filistinlilere desteğini görüşmek amacı ile buluştu. Görüşme sırasında İran Dışişleri Bakanı, Arap dünyasındaki yeni değişikliklerin Filistinlilerin bağımsızlığı için önemli bir fırsat doğurduğunu söyledi. Salehi, geçtiğimiz günlerde Tahran’da yapılan Bağlantısızlar Zirvesi sırasında Filistin konusunda daha somut bir karar çıkarılması için baskı yaptığını hatırlattı.

Dünya
12 Eylül 2012 Çarşamba

 Mahmud Zahar, Bağlantısızlar Hareketinin ileride Filistinlilerin uluslararası konumunu yükseltmesi için çalışmalar yapmaya devam etmesi temennisinde bulundu. Zahar, Hamas’ın İsrail’e karşı savaşını sürdüreceğini de belirtti.

Filistin politikasının diğer yüzü olan Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da FÖY’ün Birleşmiş Milletler nezdinde resmi tanınma talebinde bulunacağını duyurdu. Abbas 27 Eylül’de BM Genel Kuruluna başvuruda bulunarak ülkesinin işgal altında bir devlet olarak tanınmasını sağlayacağını söyledi. Geçen hafta ise Abbas bu talebini erteleyeceğini belirtmişti. Abbas hâlihazırda başkenti Kudüs olan ‘Filistin Devletini’ 133 ülkenin tanıdığını, bunun dışında başka ülkeler ile diplomatik ilişkilerinin sürdüğünü hatırlattı.