Clinton’dan Rusya’ya rest

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye krizi konusunda, Rusya ile derin görüş ayrılıkları olduğunu, buna rağmen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad üzerinde artan uluslararası baskıyı, Moskova’nın da desteklemesi için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

Dünya
12 Eylül 2012 Çarşamba

Clinton,  Suriye’ye karşı uygulanacak BM yaptırımları ile ilgili Rusya’ya çağrıda bulunmuş ancak net bir şekilde reddedilmişti. Gerçekçi olduğunu belirten Clinton, “Rusya ile uyumsuzluğumuz devam ederse bizimle aynı görüşte olan devletler ile yolumuza devam edeceğiz. Esad’ın düşüşünü hızlandırıp, Suriye’yi demokratik bir gelecek için hazırlayacağız,” dedi.

Yıllık Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu zirvesinin sonunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte Clinton, “Daha fazla kan dökülmesini engellemek ve demokratik sürece geçişi sağlamak için, Esad rejimine daha fazla baskı yapmak zorundayız,”dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Esad üzerindeki baskının arttırılmasını ümit eden Obama yönetiminin, yaptırımları içerecek yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı sunması bekleniyor. Rusya ve Çin, daha önce benzer çözümleri üç kez engellemişti. Clinton ile görüşmesinin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın çıkarlarına zarar vermesi nedeniyle, Esad hükümeti ile nükleer programından dolayı İran’a uygulanacak yeni yaptırımlara karşı olduklarını açık ve net bir şekilde dile getirmişti.