Barak: ABD’nin askeri hazırlıkları müdahalemizi gereksiz kılabilir

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Tom Danilon ile Barak ve Netanyahu arasında İran’a muhtemel askeri saldırı konusunun görüşülmesinden hemen sonra Barak’tan gelen yorumlar son günlerde tırmanan gerginliği azalttı

Dünya
12 Eylül 2012 Çarşamba

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Basra Körfezinde ABD askeri güçlerinin beklenmedik şekilde yoğunlaştırılması üzerine İran’a saldırmaya gerek kalmayabileceğinin ipucunu verdi. Barak, “İsrail kendi ulusal kararlarını kendi verir ve ABD buna saygı duyar. Yalnız son zamanlarda ABD’nin geniş çaplı askeri hazırlıklarını görmezden gelemeyiz. ABD İran ile her cephede karşılaşmak için hazırlanıyor,” dedi. Barak bu yorumlarını beraberinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Tom Donilon ile İran ile çatışma ihtimaline karşı alınan askeri önlemler ile ilgili görüştükten hemen sonra açıkladı.

Yüksek rütbeli bir İsrailli yetkili, “Bush Yönetimine karşılık Obama Yönetimi körfeze askeri güçlerini sevk ediyor ve üslerini hazırlayarak ciddi adımlar atıyor. İran’ın karşısında örneği görülmemiş yoğunlukta bir ABD askeri gücü konuşlanıyor,” dedi.

Barak, İsrail ile ABD arasında İran konusunda fikir ayrılıkları olsa da; ABD’nin en yakın müttefikleri olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “İstihbarat ve güvenlik desteği anlamında İsrail-ABD işbirliği bu güne kadar hiç olmadığı kadar yüksek seviyede.”

Barak’ın ılımlı demeci Netanyahu’nun önceki hafta Obama’nın kırmızı çizgiler çizmesi halinde savaş ihtimalinin azalacağı yönündeki makul açıklamalarını takip etti. Netanyahu son günlerde İsrail’in kendini savunma hakkıyla ilgili veya İsrail’in İran’ı bombalayacağını ima eden açıklamalar yapmaktan kaçınıyor.