Kırmızı çizgiler mi, diplomatik baskı mı?

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Obama Yönetimi’nin İran’ın kırmızı çizgileri aşmaması durumunda müdahalenin gerekmediğini ve uzlaşmanın en iyi yol olduğuna inandığını söyledi

Dünya
12 Eylül 2012 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Beyaz Saray’a İran’ın nükleer programına ilişkin kırmızı çizgilerini çizmesi için baskı yaparken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Obama Yönetiminin kamuoyuna bu şekilde bir açıklama yapmaya hazır olmadığını söyledi.

“Bir zaman sınırı koyamayız,” diyen Clinton sözlerine, “İran’ın nükleer bir güce sahip olmasını İsrail ile birlikte engellemeye çalışıyoruz ancak İslami Cumhuriyet ile yapılan uzlaşmaların zaman çizelgesinde anlaşmazlıklar mevcut,” şeklinde devam etti.

Geçen pazar Netanyahu İsrail’in ABD’den geçildiği takdirde İran’ın nükleer tesislerine askeri müdahaleyi zorunlu kılacak kırmızı çizgiler çizmesini istediğini belirtmiş bu kırmızı çizgilerin savaşı engelleyecek tek çözüm olduğunu söylemişti. Rusya’daki Asya Pasifik Forumunda konuşan Clinton, Netanyahu’nun bu tutumuna karşı çıkarak uzlaşma yolunun en iyi çözüm olacağını söyledi.

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post gazetesi yayın kurulu ABD Başkanına İsrail’in talebini geri çevirmeyerek kırmızı çizgilerini açıklamaya çağırdı. İki ülkenin ilişkilerinin ABD Yönetiminin niyetini daha net bir şekilde ortaya koymasıyla düzeleceğini, bununla birlikte İran’ın nükleer bomba üretmesinin ve İsrail’in tek taraflı bir müdahaleye girişmesinin önüne geçebileceğini öne sürdü.