Hiroşima kurtulanları Kudüs’te

2. Dünya Savaşında atom bombası sebebi ile yerle bir olan Japonya’nın Hiroşima şehrinden kurtulan dört kişi Kudüs’ü ziyaret ederek nükleer silahları protesto etti.

Dünya
11 Eylül 2012 Salı

Altı günlük bir gezi için İsrail’e davet edilen kurtulanlar Kudüs’teki  kutsal mekanları ziyaret ederken, ellerinde ‘Nükleer silahlara son verin’ yazan pankartlar dikkat çekti.

Japon misafirlerin Kudüs gezisini İsrail Silahsızlanma Derneği ile Uluslararası Nükleer Silahlardan Arınma Organizasyonu birlikte düzenlediler.

2. Dünya Savaşının sonunda 1945 yılında, Nazi Almanya’sı müttefiklere teslim olduğu halde ABD ile Japonya arasında Pasifikteki savaş sürüyordu.

Japonlar ABD’nin tüm uyarılarına rağmen teslim olmayı reddediyorlardı.

Tarihi kaynaklara göre zamanın başkanı Harry S. Truman iki seçenek arasında karar vermek zorunda kalmıştı, ya Japonya’yı teslime zorlayacak bir kara harekatı yaparak on binlerce Amerikan askerinin ölmesine yol açacak, ya da atom bombası kullanacaktı.

Sonunda başkan ve generaller Japonya’yı teslime zorlamak için Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atom bombası atmaya karar verdiler.

Bombaların atılmasından sonra her iki şehirde ölenlerin toplamı 350.000 kişiyi buldu.

Nitekim bombalar atıldıktan saatler sonra Japonya müttefiklere teslim olduğunu açıkladı.