Yahudi, Müslüman ve Hıristiyanlar ırkçılığa karşı elele

Berlin’de kızıyla birlikte sokak ortasında dört Arap kökenli gencin saldırısına uğrayan haham Daniel Alter’in dövüldüğü meydanda, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı Türklerin de katıldığı 1.500 kişi miting düzenledi.

Dünya
5 Eylül 2012 Çarşamba

Kilise Derneği, Yahudi Cemaati, Irkçılıkla ve Yahudi Düşmanlığıyla Mücadele Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği mitingde söz alan Berlin Eyaleti Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, nefret suçlarının giderek çoğalması nedeniyle İslami derneklerin tetikte olmalarını ve Yahudi düşmanlığını kınamalarını istedi.

Müslümanların desteği

 Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Ali Kızılkaya antisemitizm ile mücadele içinde olduklarını,  İslam’da Yahudi düşmanlığına yer olmadığını söyleyerek, “böyle bir saldırı hepimize yapılmış bir saldırıdır. Toplumca bu olaya karşı harekete geçmeliyiz,” dedi.

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit ise  değişik dini grupların bir arada uyumlu yaşadıklarını göstermeye yönelik bir etkinlikte  desteğini kipa giyerek gösterdi.

İsrail'in tepkisi

İsrail, Berlinli bir hahamın geçen hafta şehrin batı kesiminde gençler tarafından saldırıya uğramasını sert bir dille kınadı. Berlin’de farklı dinlerden yüzlerce kişi olayı protesto için bir araya toplandı

İsrail, Berlin’de 53 yaşındaki bir hahamın dört genç erkek tarafından antisemit hakaretler edilerek dövülmesini ‘aşağılık bir saldırı’ olarak nitelendirdi.

Saldırıyı ‘acımasız ırkçılık’ eylemi olarak ifade eden İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, Alman yetkililerin sorumlu olanları adalete teslim etmek ve bu tarif edilemez şiddet eylemlerinin tekrar etmeyeceğini sağlamak için gerekli tedbirleri alacaklarını umduğunu söyledi.

 

Berlinli haham Daniel Alter, Yahudi olup olmadığı sorulduktan sonra altı yaşındaki kızı ile yolları kesilerek saldırıya uğramıştı. Bunun üzerine hahamın kafasına defalarca vurmuşlar ve Yahudi inancına hakaretler yağdırarak, çocuğu tehdit etmişlerdi. Şehrin Yahudi komitesinde aktif olan haham tedavi için hastaneye kaldırıldı. Polis, Arap kökenli olduğu tarif edilen dört gencin arandığını söyledi.

Daniel Alter’in dövüldüğü meydanda, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı 1.500 kişinin katıldığı bir miting düzenlendi.Alter kendisine gösterilen dayanışma için teşekkür ederek, “Yüzümdeki kemikler kırılmış olabilir ama dinler arası dialog için çalışma azmim kırılmadı,” dedi.

Mitinge katılan Berlin Eyaleti Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, “Bu şiddeti bir çok İslami dernek de kınadı. Ancak ben burada kendilerinden açık bir şekilde bundan sonra benzer saldırıları sadece kınamak değil, derneklerde somut bir şekilde Yahudi düşmanlığını konu yapmalarını talep ediyorum” dedi. Mitinge Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekilleri SPD’li Ülker Radziwill ve Sol Parti’den Hakan Taş ile Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat da katıldı.