Hindistan’da Hitler adlı bir dükkan

Anti-Defamation League (ADL), Hindistan’daki Hitler adlı dükkanın sahiplerine bu mekanın adını değiştirme çağrısında bulundu. Sahipleri bu ismin tarihteki anlamını bilmediklerini iddia ettiler

Kültür
5 Eylül 2012 Çarşamba

ADL geçtiğimiz hafta Hindistan’ın Ahmedabad kentinde bulunan hazır giyim mağazasının sahibi Rajesh Shah’a dükkanın ‘Hitler’ olan adının değiştirilmesi ve gamalı haç simgesinin kaldırılması çağrısında bulundu. Kendisi de bir Holokost Kurtulanı olan ADL Müdürü Abraham H. Foxman, “bir iş yerine dünyanın en büyük soykırımını yapan kişinin adının verilmesi pek mantıklı değil” dedi. İşyeri sahibine gönderilen mektupta ADL; “bir dükkana Hitler adını vermek, Hitler’in milyonlarca kurbanının anısına yapılan bir hakarettir” ifadesi yer aldı.

Times of India gazetesinde bu konuda yer alan haberde Ahmedabad’daki dükkanın sahiplerinden birinin büyükbabasının lakabının Hitler olduğu belirtilmekte. Ayrıca gazetede, bu kişinin düzgün ve doğru bir kişiliğe sahip olmasından dolayı Hitler olarak adlandırıldığı bilgisi de verilmekte. Dükkanın sahiplerinden Rajesh Shah tüm masraflarının karşılanması koşulu ile Hitler ismini değiştirebileceğini söyledi. Dürüst bir kişi olmasının dışında Hitler’in tarihteki rolü hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Shah, ADL’in başvurusunun ardından gerçeği internetten öğrendiğini ifade etti. Oysa kentin yerel Yahudileri dükkan sahiplerinin iddia ettikleri gibi Hitler konusunda bilgi sahibi olmadıklarına inanmadıklarını söylüyorlar.