BM Genel Sekreterinden İran’a uyarı
Tahran’da Bağlantısızlar Hareketi zirvesinde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Suriyeli muhalifleri desteklemenin Esad’ın baskıcı rejimine karşı bir ahlak görevi olduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un sözcüsü Martin Nesirky, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile ayrı ayrı gerçekleştirilen görüşmelerde BM Genel Sekreteri’nin İsrail hakkındaki en son sözlü saldırılarının kışkırtıcı, saldırgan ve kabul edilemez olduğunu ilettiğini söyledi.
Ki-moon, yaklaşık 120 devletin katılımıyla gerçekleşen Bağlantısızlar Hareketi (NAM) toplantısına katılmak amacıyla ABD ve İsrail’in toplantıyı boykot etme çağrılarına rağmen geçen çarşamba Tahran’a üç günlük bir ziyarette bulundu.
Nesirky, toplantı sonunda nükleer görüşmeler açısından çok az elle tutulur sonuç elde edilmesinden dolayı Kİ-moon’un üzgün olduğunu belirtti. Nesirky, “Ki-moon, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kuruluşu’nun endişelerini gidermek için somut adımlar atması gerektiğini ve dünyaya nükleer programının barışçıl amaçlar taşıdığını ispat etmesi gerektiğini açıkça dile getirdi,” dedi.
Daha önce nükleer zenginleştirme programını durdurmadığı için BM Güvenlik Konseyi İran’a yönelik dört kez yaptırım uygulama kararı almıştı.
Suriye konusunda da Ki-moon, İranlı liderlerden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a şiddeti sona erdirmesi ve ‘Suriye halkının isteklerini karşılayacak, güvenilir ve samimi bir politik süreç için gerekli koşulları oluşturması’ konusunda baskı yapmasını istedi.
Nesirky bu konuyla ilgili olarak da, “Genel Sekreter Suriye’deki meselenin askeri yollarla çözülmesine karşı olduğunu yineleyerek, toplantıya katılan tüm devletlere Suriye’deki taraflara silah tedarik etmeyi durdurmaları çağrısında bulundu,” dedi. Geçen hafta BM’de gerçekleşen bir toplantıda, Suriye’de 17 ay önce Esad’a karşı bir halk ayaklanması olarak başlayan ancak her geçen gün sonuçları daha da ağırlaşan bir sivil savaşa dönüşen olaylarda İran’ın Suriye’ye silah tedarik ediyor olabileceğine dikkat çekmişti. Ki-moon İran’daki insan hakları ihlali konusundaki endişelerini de dile getirerek, İranlı liderlerin İsrail’le ilgili olarak son açıklamalarına sert bir şekilde karşı çıktığını da ifade etti.
Geçen ayın başında Ahmedinecad Ortadoğu’nun geleceğinde bir Yahudi Devleti için yer olmadığını; Hamaney de İsrail’in bir gün Filistin Devleti’ne geri verileceğini ve devlet olarak varlığının sona ereceğini söylemişti.
Ban Ki-moon, söz konusu açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, herkes tarafından kınanması gerektiğini söyledi.
Ahmedinecad NAM Zirvesini dünya barışı çağrısı ile noktaladı
(NAM) zirvesi geçtiğimiz cuma İran Başbakanı Ahmedinecad’ın dünya barışı dilediği kapanış konuşmasıyla sone erdi. NAM zirvesi, Filistin halkına destek, hapisteki Filistinli mahkumların serbest bırakılması talebi, ayrımcılığa karşı mücadele, tek taraflı yaptırımların reddi ve 2015 NAM zirvesi başkanlığına Venezüella’nın seçildiği bildirimleri ile kapandı. NAM üyesi devletler İran’ın barışçıl nükleer programına olan desteklerini yinelediler.