“İsrail İran’ı seviyor” kampanyası Facebook’tan sokaklara taşıyor

İsraillileri ve İranlıları savaş karşıtı mesajlarla birbirine bağlamayı amaçlayan Facebook kampanyası, Tel-Aviv’de otobüsler üzerinde reklamlarla ve posterlerle sürdürülmeye çalışılıyor

Dünya
5 Eylül 2012 Çarşamba

İran ile İsrail arası savaş konuşmalarının kızıştığı, sonra durulduğu ve sonra tekrar başladığı geçtiğimiz birkaç ayda, İranlı kardeşlerine sevgilerini itiraf eden “İsrail İranı seviyor” Facebook sayfası 80.000 ‘beğen’ aldı. Söz konusu sayfa İsrail, İran ve diğer ülkelerden facebook kullanıcıların ‘İranlılar, sizi seviyoruz. Ülkenizi hiçbir zaman bombalamayacağız’ alt yazılı resimleri yüklemesine imkan tanıyor.

Şimdi sayfanın yaratıcısı mesajlarını bilgisayar ekranlarından halkın arasına taşımayı planlıyor ve Tel-Aviv’deki reklam panolarında yayınlanabilmesi için fon topluyor. Sayfanın kurucusu İsrailli grafik tasarımcısı Ronny Edry, posterler ve reklam için gereken 150.000 doları toplayabilmek için internet üzerinden fon oluşturma platformu Indiegogo’da bir hesap açtı.

Edry yeni kampanyasının ana başlığını ‘Sizin savaşınız için ölmeye hazır değilim’ olarak belirledi ve dünyanın her bir yanından bağış yapan gerçek kişilerin resimleri altında bu başlığı altyazı olarak gösteren bir tasarım oluşturdu. Kampanyanın amacının hükümetlere ulaşıp, onlara gerçek insanları gösterebilmek diyen Edry, “Resmi medyada duyduklarımızın çoğu savaş konuşmaları. Biz insanlar olarak hükümetten farklı düşündüğümüzü ve savaşı istemediğimizi göstermek istiyoruz,” dedi.

Kampanyaya yönelik ilgi sadece İsrailliler ile sınırlı kalmadı. İranlılar da savaş karşıtı görüşlerini belirtmek için hevesle bağışa katılıyor ve hatta çekinmeden resimlerini yolluyorlar.

Edry’nin Facebook sayfası haftada 2 milyon kere ziyaret ediliyor olsa da 41 yaşındaki Edry bütün İsraillilere ulaşmak için posterlerin sokaklardaki yerini alması gerektiğini düşünüyor.

Edry üzülerek fon toplanabilecek son gün olan 22 Eylül’e kadar hedefine ulaşamayacağını düşünüyor. Kampanya 4 eylül itibariyle 31.000 dolara yaklaştı.