Merkel, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “İran’a karşı bir operasyon düzenlemeden önce, yaptırımlara ve diplomasiye daha fazla zaman vermeniz gerektiğini düşünüyorum” dedi
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak, İsrail’in şu anda İran’ın nükleer tesislerine karşı tek taraflı bir operasyon düzenlememesi gerektiğini iletti. Merkel, İran’a karşı bir operasyon düzenlenmeden önce, yaptırımlara ve diplomasiye daha fazla zaman verilmesi gerektiğini vurguladı. Merkel’in telefonu, İsrail’in, kasımda gerçekleşecek ABD seçimlerini bile beklemeden, İran’ın nükleer tesislerine operasyon düzenleme ihtimalinin yüksek olduğu haberlerinin ardından geldi.
Telefon görüşmesinin gerçekleşmesi beklenmedik bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yerleşim yerleri ve Filistin meseleleri yüzünden aralarında sert diyaloglar geçen Merkel ve Netanyahu, son iki ay içerisinde hiç görüşme gerçekleştirmemişti. Ancak Merkel’in, İsrail’in düzenleyeceği askeri bir operasyona karşı tavrını net bir biçimde ortaya koymak istediği belirtiliyor.
Telefon görüşmesinde Merkel, operasyonun doğurabileceği sonuçlar ile ilgili endişelerini dile getirdi. Sonucun sadece Ortadoğu’yu değil, aynı zamanda Avrupa Birliği’ni de etkileyebileceğini ifade etti. İran’a karşı uygulanan sert yaptırımların İran hükümetini zorlamaya başladığını, yaptırımların arttırılması ve sonuç vermesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.
Merkel’in sert mesajı, aynı zamanda İngiliz, Fransız ve diğer AB liderlerinin görüşlerini de belli bir ölçüde temsil ediyor. Almanya, İngiltere ve Fransa, İran’ın nükleer faaliyetleri ile ilgili istihbarat konularında İsrail’le yoğun temaslarda bulunuyor. Ancak AB, İran’ın nükleer silah geliştirme kapasitesine ulaşmasını engellemek için hala yeterli zamanın olduğuna inanıyor.
Öte yandan, Amerikan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, Florida’daki bir kongrede, İsrail hükümetinin İran’a karşı askeri eyleme geçmek için ABD seçimleri sonrasına kadar bekleyeceğine inandığını söyledi. Rogers, Netanyahu ile yaptığı bir görüşmenin ardından, İsrail’in ABD seçimlerini bekleyeceği ile ilgili hiç şüphesi kalmadığını, çünkü seçimlerin ardından ABD’yi işbirliği yapmaya ikna edebileceklerini düşündüklerini söyledi.
Muhtemel İran saldırısına Peres de tepkili
Şimon Peres: “İran tehditlerini ciddiye alıp, paniğe kapılmayın”
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, başbakanlık bürosundan gelen eleştirilere boyun eğmeyerek İsrail’in İran’a askeri müdahalesine karşı sesini yükseltmeye devam ediyor. Peres, İsrail’in her zamankinden daha güçlü olduğunu söyleyerek İran’dan gelen tehditlerden dolayı paniğe kapılmamak gerektiğini söyledi. Geçen ay İsrail Devlet Başkanı kamuoyuna yeterince koordineli olmayan bir İsrail saldırısına karşı olduğunu belirtmişti. Peres duruşunu şu sözlerle dile getirmişti: “Kendi kendimize bir saldırı düzenleyemeyeceğimiz ortada. İran’ın nükleer programını ancak erteletebileceğimizi ve ABD ile birlikte hareket etmemiz gerektiğini anladık. İşbirliği ve zamanlama konusunda soru işaretleri olsa da bu ciddi tehlike karşısında yalnız değiliz.”