Sonbahara hazırlık Ajanda’m

Sakın paniğe kapılmayın, havaların serinlemesine daha çooook var. Sırf akşamları omuzlarınıza ince bir şal atmaya başladınız ya da klimalarınızı maksimumda çalıştırmaktan vazgeçtiniz diye, kış gelmedi ya! Konserler, açıkhava gösterileri, festivaller ve yaza yönelik etkinlikler aynen devam ediyor. Dilerseniz bir göz atalım, bakalım neler var, neler yok?

Aylin YENGİN Yaşam
5 Eylül 2012 Çarşamba

NE DİNLEYELİM?

Müzikseverlerin yıllardır dört gözle beklediği, popüler müziğin büyük ismi Stevie Wonder, 14 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’ta İstanbul’daki ilk konserini verecek. Adını müzik tarihine parlak harflerle yazdıran dünyaca ünlü Amerikalı besteci, şarkıcı, virtüöz ve yapımcı, henüz 13 yaşındayken yayımladığı ‘Fingertips, Part 2’ şarkısıyla, listelerde bir numaraya yerleşti. Piyano ve klavyenin yanısıra armonika, davul ve perküsyon gibi enstrümanları da çalabilen Wonder, The Woman in Red filminde kullanılan ‘I Just Called To Say I Love You’ şarkısıyla kazandığı Golden Globe ve Oscar ödüllerinin yanısıra kariyeri boyunca ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ de dahil olmak üzere 25 Grammy’ye layık görüldü. Efsanevi müzisyen, söz yazarı, şair Leonard Cohen, 2012 Old Ideas Dünya Turnesi kapsamında, 19 Eylül tarihinde sadece bir konser için İstanbul’a geliyor. AEG Live ve Purple Concerts organizasyonda gerçekleşecek konser Ülker Sports Arena’da! Sanatçı konserinde ‘Dance Me To The End Of Love’, ‘Ain’t No Cure for Love’, ‘Bird on a Wire’, ‘Chelsea Hotel #2’, ‘Suzanne’, ‘Hallelujah’, ‘So Long, Marianne’, ‘I’m Your Man’, ‘First We Take Manhattan’ gibi unutulmaz şarkılarına da yer verecek. Albümleriyle dünya çapında 70.000.000’dan fazla satış grafiği yakalayan ve sahip olduğu onlarca Grammy ile milyonlarca müzikseverin kalbini fetheden Enrique Iglesias, muhteşem sahne şovları ve olağanüstü performansı ile 24 Ekim akşamı KüçükÇiftlik Park’ta sevenleriyle buluşacak. Sahip olduğu 390 ödül ile ödül rekortmeni olarak tanımlanan sanatçı, ‘Hero’, ‘Tired of Being Sorry’, ‘Taking Back My Love’, ‘Heartbeat’, ‘Bailamos’ gibi sayısız hitini İstanbullu müzikseverlere söyleyecek. Bu güne kadar, dokuz stüdyo albümü ve iki Greastest Hits Complation albümü bulunan Iglesias, yeni albüm çalışması öncesinde vereceği konser ile uzun süre adından söz ettirecek. Son albümü ile satış rekorları kıran ünlü sanatçının ‘Tonight’ şarkısı ile yakaladığı başarı onu Billboard listelerinin Micheal Jackson’dan sonraki kralı haline getirdi. Tüm biletler Biletix’te.

NE İZLEYELİM?

Eylül ayında birbirinden harika filmler vizyona giriyor… Hazır mısınız? Stephen Frears’in yönettiği ve başrollerinde Bruce Willis, Rebecca Hall, Catherine Zeta-Jones, Vince Vaughn, Joshua Jackson gibi ünlü oyuncuların rol aldığı komedi filmi Bahse Var Mısın? 7 Eylül’de vizyona giriyor. Başrollerinde Jean Dujardin, Gilles Lellouch, Lionel Abelanski, Guillaume Canet’nin yer aldığı Les Infideles (Sadakatsizler) banliyödeki bir konferans otelinden, gösterişli bir seks bağımlılığı kliniğine, şık bir Paris gece kulübünden, Las Vegas’taki havalı striptiz kulüplerine uzanan bir film. Erkeklerin sadakatsizlik üzerine yaşadıkları zaferlerle hüsranları umutsuz, absürd ve inanılmaz komik hikâyelerle anlatıyor. Bu çılgın komedinin vizyona giriş tarihi 14 Eylül. Woody Allen’ın 28 Eylül’de gösterime girecek olan Roma’ya Sevgilerle adlı filmi ise seyircisini, hayatlarını sonsuza dek değiştirecek maceralar yaşayan insanlar hakkında romantik ve eğlenceli bir yolculuğa çıkartıyor. Film İtalya’da bir grup Amerikalı ve İtalyan’ın başlarından geçen romantik anlar ve maceraları konu alıyor. Filmdeki hikâyeler, ezelden beri devam eden aşk arayışını bazen şehrin herhangi bir sakini, bazen de yazın gelen bir turistin hayatına girerek anlatıyor. Alec Baldwin, Penolope Cruz, Roberto Benigni, Jesse Eisenberg, Ellen Page gibi oyuncuların bir araya geldiği film, güçlü oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.

 

 NEREDE YİYELİM?

Havaların hafif hafif serinlemeye başladığı günler için favori mekânlarımdan biri: Maria’nın Bahçesi (Etiler). Sevimli, sıcacık ve hayat dolu bir mekân burası. İçeri adım atar atmaz, girişteki limon ağacının karşı tarafında her hafta değişken temalı vitriniyle bir patisserie karşılıyor sizi. Çiçekli koltukları, her masadaki taze çiçekleri, duvarlarındaki pastoral havadaki yağlı boya çizimleri, şömineli kış bahçesi, dallarından kalpler dökülen ağaçları, arka bahçesi, avlusu ve mutfağından yayılan mis kokularıyla mükemmel bir hava yaratıyor. Türk-Rum mutfağı sentezini Akdeniz esintileriyle birlikte yakalamak isteyenler için birebir (0212 352 2626). Bu havalar için bir diğer favorim ise Backyard. Boğaz’a tepeden bakan bir sırtta, püfür püfür, yeşillikler içinde kahvaltı etmek, bir kadeh bir şeyler içmek ya da hoşça vakit geçirmek için doğru adres. Dekorasyonu ve etrafa serpiştirilmiş masa ve şezlong takımları ile kendinizi şehrin göbeğinde pikniğe çıkmış gibi hissedeceksiniz. Aslında burası Etiler’deki lüks spor kompleksi MAC’ın kafesi, ama işletmesi bağımsız, kulüp üyesi olmadan dışarıdan da gidilebiliyor. Basit ama şık bir mönüsü var. Mekânın en şahane yanı ise masalarda, ağaçlarda takılı aydınlatmaların hepsinin solar olması. Yani gündüz enerji topluyor, akşam hava kararınca yakıyorlar (0212 287 1500). 

 

NEREYE GİDELİM?

Bozcaada’nın ünlü Bağ Bozumu Festivali bu yıl 7-8 Eylül’de düzenleniyor. Bozcaada’nın yaz boyunca da meraklısı çok, ancak özellikle şarabı ve sessizliği sevenler için en uygun zaman Bağbozumu. Adanın ağaçsızlıktan boz renge bürünmüş olmasının sebebi de neredeyse tüm adanın alçak bağlarla kaplı olması. Her yıl Eylül ayının başlarında düzenlenen günlerde Bozcaada şarapçılarının eşliğinde bağlara gidip üzüm topluyor ve sonra tüm katılımcılar, müzisyenler eşliğinde kasabaya yürüyor. Bağ Bozumu Festivali’nin bir numaralı içeceğinin şarap olması kaçınılmaz elbette ve dönüş yolunda da çantanıza bir iki şişe atmak isteyeceğiniz malum. Taşımak istemeyenlere önerim: ada şaraplarının birçoğu artık İstanbul’da kolaylıkla bulunabiliyor. Bozcaada’ya has üzümleri merak ediyorsanız Vasilaki, Çavuş, Kuntra ve Karalahna tam size göre. Bu üzümler ile Cabarnet Savignon, Merlot, Savignon Blanc gibi üzümleri birleştiren nefis kupajların da ayrıca tadına bakmanızı tavsiye ederim. Sonradan Adalı olsa da bir şarap üstadı olan Reşit Soley’in Corvus’unu yerinde – Rum Mahallesi’ndeki butiği ya da fabrikasında – ziyaret edin. Bir kadeh Corpus’u ada havasıyla yudumlayın. Adanın aile geleneğiyle şarap üretimini sürdüren başarılı markası Çamlıbağ ise denk gelirseniz bağ gezileri, olmadı butiğinde iyi şaraplarıyla sizi bekliyor. Çamlıbağ’a uğramışken bizim için de kışlık bir ‘Mistel’ – şarap likörü – istifleyin. Bir diğer Adalı bağcı aile Talay’ın merkezdeki dükkânında tadım yapmadan dönmeyin.