Şalom, Michel Kichka’yı konuk ediyor

Dünyaca ünlü karikatürist Michel Kichka, Gözlem Yayınevi tarafından yayınlanan "İkinci Kuşak" adlı çizgi romanının tanıtımı için İstanbul´a geliyor. Kitap, Moshe Cohen´in adını yaşatmak üzere sevenleri tarafından hayata geçirildi

Toplum
5 Eylül 2012 Çarşamba

Sevenleri Moshe Cohen'i kitapla ölümsüzleştirdi

16 Aralık 2010 tarihinde genç yaşta kaybettiğimiz, EL AL Hava Yolları Türkiye Müdürü Moshe Cohen'in adını yaşatmak için eski çalışma arkadaşları ve sevenleri bir araya geldi.

Moshe Cohen'in anısına, arkadaşlarının katkılarıyla basılan "İkinci Kuşak" adlı çizgi romanın tanıtımı, çizeri İsrailli dünyaca ünlü karikatürist Michel Kichka'nın da katılımıyla 20 Eylül Perşembe akşamı gerçekleşecek.  

Şalom'un önceki sayılarında İzel Rozental tarafından tanıtımı yapılmış olan ve İsrailli barış karikatüristi Michel Kichka'nın geçtiğimiz Mart ayında Fransa'da yayınlanan "Dèuxieme Génération" adlı çizgi romanının dünyadaki ilk çevirisi Türkçe Gözlem'den çıktı.

"İkinci Kuşak - Babama Söylemediklerim" Michel Kichka'nın 10 yıldır kafasında tasarlayıp babasını üzme endişesiyle basımını gerçekleştirmeye bir türlü cesaret edemediği bir iç hesaplaşma adeta… Bir Holokost kurtulanı olan babasına söylemediklerini -daha doğrusu söyleyemediklerini, Holokost’un gölgesinde geçmiş çocukluğunu, gençliğini, duygularını dile getiren Kichka, kitabıyla çizgi roman sanatına farklı bir boyut kazandırıyor; daha ilk sayfalarından okuyucuyu etkisi altına alıyor.

Çok değerli bu kitabın tanıtım gecesinde Michel Kichka, pek de irdelenmeyen "İkinci kuşak sendromu, kuşak çatışması" ve "Barış için karikatür" konulu ilginç bir sunum yapacak. "The Cartooning for Peace" oluşumundan da ünlü çizerlerin davetli olacağı gecede, Michel Kichka katılanlara özel olarak kitabını imzalayacak. Etkinlikle ilgili ayrıntılar için Gözlem'den bilgi alınabilir.

Michel Kichka 1954 yılında Belçika’nın Liège kentinde doğdu. Burada bir yıl mimarlık eğitimi gördükten sonra 1974’de İsrail’e göç etti ve 1978’de Jerusalem Bezalel Academy of Arts and Design’dan mezun oldu. Dört yıl sonra, 1982’de, aynı üniversitenin eğitim kadrosunda yer alarak grafik tasarım ve basın karikatürü konularında ders vermeye başladı.

Kichka, 1997’den itibaren İsrail televizyonunun ikinci kanalının canlı yayınlarında politik karikatürler çizmeye başladı. 2009’da, İsrail’de “Dosh Award” ödülüne layık görüldü. Karikatürleri, Courrier International, Herald Tribune, L’Arche gibi uluslararası basın organlarında, Fransız TV5 kanalında ve çok sayıdaki internet sitelerinde yayınlanmakta olan sanatçı aynı zamanda merkezi Fransa’da bulunan ‘Cartooning for Peace’ adlı vakfın aktif bir üyesidir.

Tel-Aviv yakınlarındaki Holon Karikatür ve Çizgi Roman Müzesi’nin danışmanlığını da yapan Michel Kichka’nın, yayınlanmış çeşitli karikatür kitapları, resimlediği çok sayıda çocuk kitabı ve makaleleri mevuttur.

Ülkemizde 2006 yılında İstanbul’da, 2007’de de Ankara’da “Ne Ülke Ama!” (What a Country!) adlı kişisel sergisini açan Kichka, başta İstanbul Mimar Sinan olmak üzere çeşitli üniversitelerde konferanslar verdi.

Sanatçı, karısı ve üç çocuğuyla birlikte halen Yeruşalayim’de yaşamaktadır.