Yedi ülke Demir Kubbe peşinde

İsrail Devleti sekiz’i Demir Kubbe projesinde çalışmış yirmi dört mühendise buluşları ve geliştirdikleri teknoloji dolayısı ile 2012 Savunma Teknolojileri ödülü verdi.

Dünya
4 Eylül 2012 Salı

Projenin mimarları yedi bölge ülkesinin İsrail malı füze savunma ve sakınma sisteminin peşinde olduğunu da belirttiler.

Sistemin bir yıl beş aydır Gazze’den atılan roketlere karşı kullanımda olması ve yüzde 80 lik bir başarı oranına sahip olması, hem İsrail’in güneyinde yaşayan vatandaşlarının hayatını kurtardı hem de bölge ülkelerindeki askeri otoritelerinin dikkatini çekti.

 Kudüs’te başkanlık konutunda mühendisler için yapılan ödül töreninde bir konuşma yapan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres şöyle konuştu: “ Biz kimseyi tehdit etmiyoruz ve bize yapılan tehditlerden de korkmuyoruz. İsrail kendine yapılan uzak yakın tüm tehditleri savuşturacak güce sahiptir, Düşmanlarımıza tavsiyem İsrail’in yer üstü ve yer altı gücünü fazla küçümsememeleridir.”

Diğer onaltı mühendise ise ödül başka bir savunma projesi için verildi.

Yetkililer aralarında bir kadın mühendisin de bulunduğu projenin içeriğinin çok gizli olması dolayısı ile detay vermedi.

Uluslararası askeri uzmanlar yaptıkları açıklamalarında, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki üsleri için tercih ettiği savunma sisteminin ABD yapımı Patriot füze savunma sisteminden kısa menzilde  çok daha etkin olduğunun bir göstergesi olduğunu söylüyorlar.