Ultra-Ortodoks milletvekillerinden cami ve kiliselere destek

İsrail’de sinagoglar belediye vergisinden muaf tutulmasına rağmen kilise ve camilerin aynı muafiyetten yararlanmaması nedeniyle, kanunda düzeltme yapılması için Ortodoks milletvekilleri meclise önerge verdi

Dünya
29 Ağustos 2012 Çarşamba

Bir dinin temsilcilerinin diğer dinler için hak aradığına pek sık rastlamadığımız bu günlerde ultra-Ortodoks haredi milletvekillerinin camiler ve kiliselerin belediye vergisinden muaf tutulmaları için ayağa kalkmaları ilginç bir gelişme olarak yorumlandı. Sinagoglara gösterilen ayrıcalığın diğer  dini ibadethanelere gösterilmemesi üzerine yüksek mahkemeye gönderilen dilekçeden sonra İsrail Meclisinin muhafazakar kesimi  geçen hafta kanunda değişiklik için önerge verdi. 2012 başında, İsrail’deki azınlık cemaatlerin kanuni haklarını savunan Kudüs Adalet Kurumu, yüksek mahkemeye ibadethanelere uygulanan vergi muafiyetlerinde ayırımcılık yapıldığını vurgulayan bir dilekçe vermişti.

Dilekçeye göre; belediye vergilerinden tüm dini ibadethanelerin muaf tutulmasına rağmen, sadece sinagogların esas dua edilen yerin dışında kalan yapıları vergiden muaf tutuluyor, ancak diğer dini ibadethanelerin benzer alanları muaf tutulmuyor. Dilekçe sunulduktan kısa bir süre sonra Şas Partisinden Nissim Zeev ile United Torah Judaism Partisinden  Moşe Gafni bütün dini ibadethanelerin ilave alanlarının belediye vergisinden  muaf tutulması ile ilgili bir kanun tasarısını meclisin gündemine getirdiler. Kudüs Adalet Kurumu, kanunda ayrımcılığın düzeltilmesine kadar sinagogların vergi muafiyetinin geçersiz olması gerektiğini söylemişti.  Zeev ve Gafni’nin sunduğu düzeltilmiş kanun tasarısı mecliste kabul edildi. Vergi dengesi açısından belediyeyi hoşnut etmese de kanun böylece dini eşitliği desteklemiş oldu.