"Sünnet tartışması" Almanya’da son hız devam ediyor

Alman Yahudileri sünneti koruyan yasa için bastırırken, kendisine karşı dava açılan moel şikayetlerin onu durduramayacağını söyledi

Dünya
29 Ağustos 2012 Çarşamba

Alman bir doktorun bir moeli sünnet ettiği bir çocuğu yaraladığı iddiasıyla dava etmesinin ardından, Yahudi grupları dini geleneklere göre gerçekleştirilecek sünnetlerin uygulanabilmesine izin veren yasanın hazırlanması konusunda Alman Hükümeti üzerindeki baskılarını arttırıyor. Bu sırada, hakkında şikayette bulunulan mohel bunların kendisini yıldırmayacağını söyledi. Doktor Sebastian Guevara Kamm, Bavyera şehri Hof’un baş hahamı olarak görev yapan İsrail kökenli David Goldberg’i şikayet ederken, bu talebin gerçek bir davaya ve suç duyurusuna dönüştürülmesi konusundaki son karar savcılara bağlı. Hof Başsavcısı Gerhard Schmitt bu konunun hukuki boyutunun olayla ilgisini değerlendirmenin haftalar sürebileceğini söyledi. Savcıların kararından bağımsız olarak, Avrupa Hahamlar Konferansı, Berlin’deki yasama yetkililerini acilen duruma el atmaya çağırdı. Haziran ayında Köln’de, fiziksel yaralama sınıfına girdiği gerekçesiyle mahkemenin sünneti yasaklamasının ardından, Alman Hükümeti dini sünnetlere izin veren bir yasa tasarısı oluşturma taahhüdünde bulunmuştu.

Olayları tetikleyen dört yaşında Müslüman bir çocuğu sünnet eden doktor hakkında dava açılması olmuştu. Schmitt, Goldberg hakkındaki şikayetin Köln’deki söz konusu davadan örnek alındığını söyledi. 64 yaşındaki Goldberg, Almanya’daki az sayıdaki moelden biri. Kırk yılı aşkındır sünnet yapan Goldberg, Almaya’da yaşanan hukuki karmaşanın kendisini durdurmayacağını belirtti. “Şimdiye dek sünnet yasaklanmış değil,” diyen Goldberg, daha önce Köln’deki mahkemenin aldığı kararın sadece Köln’de geçerli olduğunu ve tüm Almanya’yı bağlamadığını ekledi. Goldberg şikayetin arkasında Yahudi düşmanlığı olduğuna inandığını belirterek “Başka bir sebep göremiyorum,” dedi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI DA ALMANYA’YA BASKI YAPIYOR

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres Alman meslektaşı Joachim Gauck’a yolladığı mektupta Almanya’da yaşayan Yahudi vatandaşların çocuklarını sünnet ettirmelerine, Yahudilerin geleneklerini yaşatabilmelerine izin verilmesini istedi. Peres, Alman Yahudi Cemaatinin Yahudi dininin geleneklerini özgürce uygulayabilme hakkına sahip çıkacağına inandığını söyledi.

Peres, Köln mahkemesinin sünnetin tıbbi nedenlerle yasaklanması kararına karşı Almanya’ya baskı yapan üçüncü İsrailli lider oldu. Hafta başında İsrail Aşkenaz Baş Hahamı Yona Metzger Berlin’de yaptığı basın toplantısında Almanya’yı sert bir dille eleştirmişti. Çarşamba günü İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai, Almanya Başbakanı Angele Merkel’e aynı hassasiyette bir mektup yolladı.