Lieberman’dan şaşırtıcı çıkış

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Ortadoğu Dörtlüsüne yazdığı mektupta FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ı barışın önünde bir engel olarak nitelendirerek Batı Şeria’da seçime gidilmesi ve başka bir başkan seçilmesini istedi

Dünya
29 Ağustos 2012 Çarşamba

Lieberman 20 Ağustos tarihinde Ortadoğu Dörtlüsü üyeleri ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM  Genel Sekreteri Ban Ki-moon, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a bir mektup yolladı. Lieberman’ın geçen yıldan beri FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ı devre dışı bırakmak üzere kampanya yürüttüğü bilinen bir gerçekti ancak söz konusu mektupla ilk kez Abbas’ın bu amacını nasıl uygulamaya koyacağı netlik kazandı. Lieberman mektubunda Abbas’ın yasal ve diplomatik arenada İsrail’e karşı hareket ettiğini belirterek genel seçimlere gidilmesi gerektiğini söyledi.

FÖY’ün yolsuzluklara bulaşmış, despot bir hükümet tarafından yönetildiğini söyleyen Lieberman, barış müzakerelerinin yenilenememesine neden olan ve zayıf duruşlu Abbas’ın barış yolunda bir engel teşkil ettiğini ve lider kadronun yeniden güçlenmesi için Batı Şeria’da genel seçimlerin yapılması gerektiğini teklif etti.

2010 yılında yapılması gereken seçimlerin hâlâ yapılmadığını ve belirli bir tarih de koyulmadığını hatırlatan İsrail Dışişleri Bakanı, mektubunda Arap dünyasındaki değişimlerin dikkate alınarak FÖY içinde İsrail ve Filistinlilerin ilişkilerinde ciddi değişiklikler yapabilecek yeni bir liderin başa gelmesi gerektiğini yazdı.

Lieberman mektubunda İsrail’in FÖY’e son zamanlarda ekonomisinin düzelmesi için imzalanan finansal anlaşmalar, vergi prosedürlerinde değişiklik ve Filistinlilere çıkarılan ilave çalışma izinleri gibi yaptığı jestlere karşılık FÖY’ün, İsrail’e karşı ekonomik boykotlara destek verdiğini ve Yaser Arafat’ın öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutan bir kampanya başlattığını yazdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mektuba mesafeli yaklaşırken Savunma Bakanı Ehud Barak İsrail’in kendisi dışındaki yönetimlerin seçimlerine müdahale etmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı ve “Liberman’ın mektubunda dile getirdiği görüşler, İsrail Hükümeti’nin resmi görüşünü yansıtmıyor,” ifadesini kullandı.

ABBAS’IN TEPKİSİ GECİKMEDİ

Ramallah’taki toplantıda Abbas, Lieberman’ın kendisinden kurtulmak için iki yıldır uğraştığını ve şimdi de bunun için kampanya düzenlediğini söyledi. Abbas, BM’nin Filistin’i üye olmayan gözlemci devlet olarak tanıması için yürütülen kampanyayı ‘diplomatik terör’ olarak tanımlayan Lieberman’a cevabında BM ile görüşmelerin İsrail ile yapılacak görüşmelerin yerini alması için değil; iki devletli çözümün tamamlayıcısı ve garantisi olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Abbas, hükümetinin İsrail güvenlik güçleri ile yüzde yüz işbirliği içinde olduklarını ve bunu İsrail’in ve kendi vatandaşlarının güvenliği için yaptıklarını açıklayarak, İsrail ile yan yana barış içinde yaşamak istediklerini, terör ve şiddete geri dönmeyeceklerini fakat BM’e kendi menfaatleri için yaklaşmanın hakları olduğunu söyledi.