Türk Briçi´nden bir yıldız kaydı

Türkiye Briç Milli takım oyuncularından Salvador Assael, geçirdiği kalp krizi sonucu müsabaka için gittiği Fransa´da vefat etti.

Toplum
29 Ağustos 2012 Çarşamba

Briç dünyası bu zamansız ve acı kayıp ile üzüntüye boğuldu. Salvo Assael, 30 seneye yaklaşan başarılarla dolu briç kariyerini, defalarca giydiği milli takım üniformasını, yetiştirdiği onlarca genci geride bırakarak yüzünden eksik etmediği tebessümü ile genç yaşta aramızdan ayrıldı.

1954 doğumlu Assael, briçe çok erken yaşlarda İstanbul'da yatılı okuduğu St. Joseph'te, hocalarla oynayarak başladı. İzmir'de Karşıyaka'da kurulan briç kulübü 1984 yılından sonra onun hayatında bir milat oldu. Yüksek zekası, inanılmaz hafıza gücü ve oyuna olan büyük sevgisi ile oyununu çok çabuk geliştirdi. 1987’de usta briççi Nafiz Zorlu ile ortaklığa başladı. İlk defa 1989 yılında seçmeleri kazanarak Turku'da oynanan Avrupa Şampiyonası’nda milli takımda yer aldı. Takip eden yıllarda, sadece 2-3 şampiyona hariç her milli takımda yer aldı. Zorlu ile ortaklığının zirve yılları 1999-2004 arasındadır. Bu süreç içinde 3 Avrupa Şampiyonasında ülkesini temsil etti. Ayrıca sayısız prestijli dünya çapında turnuvada Türkiye’yi temsil etti. Yurtiçindeki başarıları ile ise ‘master point’ klasmanında zaten açık ara birinciliği uzun zamandır korumaktaydı.

Salvador Assael bütün briç camiası tarafından çok sevilen, neşeli, esprili, kızdığı insanın hemen gönlünü almaya çalışan büyük yürekli bir insandı. Dünya çapında tanınan Türk briççilerden biriydi. Türk briçine kattığı yetenekler ve sistemler de onu unutulmaz kılmakta.