Baharın getirdikleri...

- Çocuk-Aile
25 Nisan 2012 Çarşamba

Baharın gelmesi ile tüm kış boyunca yararlıda olsa yemekten sıkılmış olabileceğimiz sebzelerin yerini manav tezgahlarında yenileri almaya başladı. Mevsiminde yetişmeyen hiçbir gıdayı tüketmememiz hem bizlerin, hem de çocuklarımızın sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. İlkbaharın ilk çıkan sebzelerinden bir kaçı ve faydaları:

SİNDİRİM SİSTEMİNİN DOSTU

ENGİNAR

Eski çağlarda kralların sofralarını süsleyen ve yazın habercisi olarak adlandırılan enginarın içindeki ‘ciarin’ adlı madde nedeniyle karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sofralarımızı süsleyen değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde barındırır.  Enginar ayrıca romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğini de iyi gelir. Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalıdır.

ENERJİ DEPOSU

BEZELYE

Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir besindir. AC ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra, demir, fosfor ve potasyum bulundurur. Kuru bezelye protein ve nişasta açısından daha zengindir ancak bunun yanı sıra taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır.

Bezelye vücuda enerji verir, vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesini ve yenilenmesini sağlar. Kansızlığa iyi gelir, kan kanserine karşı koruyucudur. Karaciğerin çalışmasını düzene sokar. Bağırsakları çalıştırıp kabızlığı giderir.

BÖBREKLERİN İLAÇI BAKLA

Vitamin ve protein açısından zengin olan bakla, taze iken yeşil, kuru iken kahverengidir. Kuru bakla tazesine göre daha besleyicidir. Bakla B1, B2 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir.

Bakla hazmı kolaylaştırır, idrar yolunu temizler. Böbrek ağrılarını giderir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesinde yardımcı olur. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.