Cumhuriyetçilerden ‘Demir Kubbe’ için 680 milyon dolar

Cumhuriyetçi kongre üyeleri tarafından önerilen plana göre ABD, İsrail’in kısa menzilli roket kalkanı ‘Demir Kubbe’ için 2015’e kadar 680 milyon dolarlık bir yardım yapacak.

- Şalom
25 Nisan 2012 Çarşamba

Bu tutar ABD Başkanı Barack Obama yönetimi için seçim öncesi bir baskı oluşturuyor. İsrail’in güvenliğinde giderek artan bir rol oynamaya başlayan ‘Demir Kubbe’ye verilecek finansman büyük ölçüde önem arz ediyor.

‘Demir Kubbe’ sistemlerinden şu anda sadece 3 birim aktif olarak İsrail savunmasında yer alıyor.  Sistem mart ayında Gazze’den ateşlenen 300 roket ve havan topunun yüzde 80’ini etkisiz hale getirmişti. Toplamda 13 veya 14 birimin çeşitli sınır noktalarına yerleştirilmesi savunma ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilecek.

ABD’nin İsrail Devleti ulusal güvenlik desteği için planladığı ‘10 yıl- 30 milyar dolar’ paketine istinaden bu sene Obama yönetiminin 3,1 milyar dolarlık taahhüdü bulunuyor. Bu tutarın içinde Demir Kubbe’nin fonlanması yer almıyor.

Cumhuriyetçiler bu noktadan yola çıkarak Obama yönetimini eleştiren bir yazı kaleme aldılar. Yazıda ABD- İsrail füze savunma işbirliği konusunda ülkelerinin yetersiz kaldığı belirtiliyor. Müttefik İsrail’e bütçe kaygıları sebebi ile çok düşük destek verildiği ve İsrail için hayati önem taşıyan sistemin desteklenmesi için 2013 bütçe yılının beklenmesi eleştiriliyor. Siyasi Bilimler Uzmanı Cal Jillson, “Cumhuriyetçiler, Demir Kubbe için yaptıkları bu güçlü çıkış ile Demokratların keyfini sürdüğü Yahudi oylarını kapma üstünlüğünü ellerinden alacakmış gibi görünüyor,” dedi.