Lieberman’dan ikinci Azerbaycan ziyareti

- Dünya
25 Nisan 2012 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile buluştu. Lieberman, İsrail’in Azerbaycan ile en üst düzeyde siyasi ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğunu ve bunun da memnuniyet verici olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu belirten Lieberman, ülkesinin, bölgenin en önemli ülkelerden biri olan Azerbaycan ile iyi ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini bildirdi. Lieberman ayrıca, Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin 20. yılı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Yahudi cemaatiyle de görüşen İsrail Dışişleri Bakanı, Azerbaycan’da tarihin hiçbir döneminde antisemitizmin olmadığını söyledi.

Lieberman’ın Azerbaycan ziyareti,  Amerikan dergisi Foreign Policy’nin, İsrail’in İran’a olası bir saldırı için Azerbaycan’ın hava üslerine erişim sağladığını yazmasından bir ay sonra gerçekleşti. Foreign Policy’nin iddiası, her iki ülke tarafından reddedilmişti. Lieberman bu gezisinde de iddiayı ‘fantezi ürünü’ olarak nitelendirdi.

Azerbaycan, İsrail’in petrol ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Ayrıca uluslararası basında yer alan haberlere göre yakın zamanda Azerbaycan, İsrail ile 1,6 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı.

İsrail Dışişleri Bakanı, Azerbaycan’a seyahatinin yanı sıra, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile görüşmek üzere, İsviçre’ye de gidecek.

Görüşmenin, İran ile İsviçre arasında sürekli gelişen mali ve enerji ilişkileri üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. İsviçre, kendi bankalarında yer alan İran Merkez Bankası’na ait varlıkları dondurmayacağını açıklamıştı.