Bedevilerden Camp David’e değişiklik talebi

- Dünya
25 Nisan 2012 Çarşamba

Kuzey Sina Yarımadası’nda yaşayan Bedevi, toplumun liderleri Mısır Meclisi’nden İsrail’le 1979’da imzalanan Camp David Anlaşmasında değişiklikler yapmasını talep etti. Liderler anlaşmanın şimdiki halinin Bedevi nüfusunun Sina’daki güvenliğini göz ardı ettiğini iddia ediyor ve bölgede güvenlik konularında Bedevilerin de rol almasını talep ediyorlar.

Bedevilerin ekonomik ve güvenlik durumunu incelemek üzere El Eriş kentini ziyaret eden Mısır Milli Güvenlik Konseyi’ne konuşan Bedevilerin diğer talepleri şöyle sıralanıyor: Teröristlerin ve silah kaçakçıların gözlemlenmesi için helikopterler temin edilmesi, cep telefonu şebekesinin geliştirilmesi, Sina’da serbest ticaret bölgesi açılması, Sina ile Gazze arasında yasadışı ticaret tünellerin kullanımına son vermek için resmi ve açık bir hat kurulması ve böylece Bedevilerin ekonomik olarak kalkınmasının sağlanması.

Sina Yarımadası’nın kuzeyindeki güvenlik sorunlarının İsrail’in askeri müdahalesine yol açabileceğinin farkında olan Mısır yönetimi altyapı, endüstri ve sosyal hizmetler için bölgeye 100 milyon dolar bütçe ayırdı. Fakat bu fonun resmi olarak ne zaman transfer edileceği açıklanmadı. Bedeviler, hayatlarını idame etmek için kaçakçılık  yapıyor, ayrıca terörist gruplara yardım ettikleri biliniyor. Bedeviler zaman zaman karakol basarak Mısırlı güvenlik güçleriyle de karşı karşıya geliyorlar. Mısır seçimleri öncesinde adaylar ise işsizliğin yüzde 90 olduğu Bedevi toplumuna çeşitli vaatlerde bulunuyor ve onların bu durumunda etkili olan yasaları değiştirme sözü veriyorlar.