Mısır, İsrail’le imzaladığı gaz anlaşmasını iptal etti

Mısır’ın ulusal gaz şirketi, İsrailli şirkete iptal konusunda resmi bildirimde bulundu; İsrail ve Mısırlı yetkililer iptalin tamamen ticari bir anlaşmazlıktan kaynaklandığının altını çizdi

- Dünya
25 Nisan 2012 Çarşamba

Mısır’ın ulusal gaz şirketi olan EGAS geçtiğimiz Pazar günü bir açıklama yaparak, İsrail’le imzaladığı doğal gaz tedarik anlaşmasını iptal edeceğini duyurdu. Söz konusu boru hattını işleten ve EMG’nin (İsrail Elektrik Kurumu) ortaklarından olan Ampal Amerikan-İsrail Ortaklığı’nın sözcüleri, sözleşmeye taraf olan Mısırlı şirketlerin EMG’ye resmi bildirimde bulunarak, gaz ve satın alma anlaşmasını sona erdirdiklerini ilettiğini söyledi. 

Ampal yetkilileri, yazılı olarak yaptıkları açıklamada Mısırlı EGAS’ın kendilerine kararları hakkında resmi bildirimde bulunduklarını belirterek, “EMG, sözleşmenin sona erdirilme girişiminin yasal olmadığına ve kötü niyetle atılmış bir adım olduğuna inanmaktadır. Buna bağlı olarak bu girişimden vazgeçilmesi talebinde bulunulmuştur,” dedi. 

EMG’ye yakın kaynaklar, “Mısır ne yaptığının farkında değil. Bu girişim ülkeyi hem ekonomik hem de politik bağlamda 30 yıl geriye götürecek. Bu İsrail’le barış anlaşmasının şartlarını da ihlal eden bir girişimdir,” yorumunu yaptı.

Ancak, Kudüs’teki diplomatik yetkililer, anlaşmanın iptalinin yalnızca ticari bir anlaşmazlığın sonucu olduğunu söyledi.

EGAS şirketinin başkanı Muhammed Şoeb kararın kesinlikle politik olmadığının altını çizdi ve “Bu kararın ticari ilişkiler dışında herhangi bir nedeni yoktur,” dedi.  Şoeb, İsrail’in dört aydır doğal gaz ücretini ödemediğini belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor ise bu iddiayı reddetti. İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz’in sözcüleri de yaptıkları açıklamada, Maliye Bakanı’nın gaz anlaşmasının iptalinden dolayı hem politik hem de ekonomik sebeblerle duyduğu endişe vurgulandı. Açıklamada iptal kararı, Mısır’la İsrail arasındaki ilişkileri tehdit eden “tehlikeli bir emsal karar” olarak tanımlandı.

Muhalefet partisi lideri Şaul Mofaz da iptalin Mısır’la İsrail arasındaki ilişkileri şimdiye kadar hiç görülmemiş düzeyde düşük bir seviyeye indireceğini söyledi. “Bu, barış anlaşmasının bariz şekilde ihlalidir. Bu tek taraflı adıma karşılık Camp David’de Mısır’la İsrail arasında imzalanan anlaşmada hazır bulunan ABD’nin acilen bir yanıt vermesi gerekir,”  dedi.

2005 senesinde İsrail ve Mısır hükümetleri arasında siyasi anlaşmaların bir parçası olarak bir sözleşme imzalanmış ve sözleşmeye göre Kahire 7 milyar metreküp tutarında Mısır doğalgazını 20 sene boyunca İsrail pazarına, arzı iki katına çıkarma opsiyonu ile tahsis etmesi kararlaştırılmıştı.

İsrail ile Mısır arasındaki doğalgaz boru hattına 14 kez saldırıda bulunuldu. İki ülkenin iş ortaklığına yatırım yapan şirketler bu saldırılardan dolayı oluşan milyonlarca dolarlık zararı telafi etmek için Mısır hükümetiyle görüşüyor ve tazminat talep ediyorlar.