‘Eş Pansiyoner Projesi’ sizin katkılarınızla büyüyor

İYD Yönetim Kurulu, geçtiğimiz hafta içinde düzenlenen gecede “Eş Pansiyoner Projesi”ne destek veren bağışseverleri onurlandırdı

Ester YANNİER Toplum
25 Nisan 2012 Çarşamba

İhtiyarlara Yardım Derneği Başkanı Ceri Lebehar ve eşinin kapıda karşıladıkları konuklar üst kattaki kokteyle katılarak, derneğin pansiyonerleriyle sohbet etme olanağı buldular.

 Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katıldığı gece kurumun ana salonunda devam etti.

Geleneksel hale gelen Eş Pansiyonerleri Onurlandırma Gecesi,  her yıl olduğu gibi bu yıl da Pesah Bayramı’nın beşinci gününe denk düştüğünden İYD Catering, mutfaktaki başarısını bayrama özel yiyecek ve tatlılarıyla bir kez daha sergileme şansını buldular.

Konuklar yemek sırasında Sanatçı Mine’nin seslendirdiği şarkılarla coştular.

 Bu yıl gecenin sunuculuğunu genç yaşta aramızdan ayrılan İYD geçmiş dönem Başkanlarından Moiz Aziz’in kızı Nancy Aziz Veleli üstelendi. Veleli, yaptığı konuşmada babasının başkanlık döneminde yarattı Eş Pansiyoner Projesi’nin bağışseverlerini onurlandırma  gecesinde sunuculuk yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Biliyorsunuz insanlar isimleri anıldıkça ölümsüzleşirler. Babam da bu proje var oldukça ölümsüzleşecek” şeklinde  konuştu.

İYD yönetimi, Nancy Aziz Veleli’nin derneğe katılması ve gecenin sunuculuğu üstlenmesi üzerine projenin başlatıldığı 2005 yılında hazırlanan Eş Pansiyonerliğin ne olduğu aktaran barkovizyonu yeniden ekrana yansıtarak bir nostalji havası yarattılar.  

“Hepimizin bildiği üzere artık bir gelenek haline gelen Eş Pansiyoner projemiz, bu zor ekonomik şartlarda ayakta kalmaya çalışan derneğimizin en önemli gelir kaynaklarından biridir” sözleriyle konuşmasına başlayan İYD Başkanı Ceri Lebehar bu dönem “Her şey onlar için”sloganıyla yaşlılara hizmet vermeyi sürdüreceklerini açıkladı ve  bağışseverlerin maddi ve manevi katkılarının kendilerine güç kattığını belirtti.

 İYD’nin amacının yaşlılara son dönemlerinde rahat edebilecekleri, güvenli, kendilerimi yalnız hissetmeden yaşayabilecekleri bir çatı yaratmak olduğunu hatırlatarak, “Bu çatıyı siz bağışsever dostlarımız ve bizler el ele tutuşarak oluşturuyoruz. Sizlerin  ve yeni katılacak değerli bağışseverlerin desteği ile, bu çatının uzun yıllar ayakta kalacağına kuvvetle inanıyoruz” diye konuştu.

Lebehar ayrıca hedeflerinin eş pansiyoner panosunda yer alan bağışsevelerin isimlerinin artması olduğunu ekledi ve projeye destek verenlere bir kez daha teşekkür etti.

Alfabetik isim sırasıyla çağırılan bağışseverler İYD tarafından isimlerinin bulunduğu plaketleri bir çatıyı silmeyen ev formundaki Menora’ya astılar.

Kurumlar Masası Başkanı Çetin Erbeş, kurumun çalışmalarından övgüyle söz ettiği konuşmasında, gönüllülerin kendi aile büyükleriyle ilgilenircesine İYD pansiyonerlerinin yalnızlıklarını paylaştıklarını ve  bir aile ortamı yarattıklarını görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Erbeş “ bu sevgi cemaatimizden hiç eksilmesin” dileğinde bulundu.

Cemaat Başkanı Sami Herman ise Moiz Aziz’in başladığı Eş Pansiyoner Projesi’nin seneler içinde büyümesine tanık olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını bağışseverlere hitaben sürdürerek şunları söyledi: “Gönüllerinizin zenginliği ile bir pansiyonerin yıllık harcamasının bir kısmını karşılıyorsunuz. Yukarıda yapılan kokteylde pansiyonerlerle beraber oldunuz ve kimler için bağışı yaptığınızı daha iyi anladınız. Cemaat yönetimi olarak bu yardımlaşmayı çok önemsiyoruz. Hiç kimsenin çaresizlik içinde olmasına göz yumamayız.” Herman konuşmasında ayrıca, Türk Musevi Cemaati’nin değerlerine bağlı ve Tora’nın öğretileri doğrultusunda hareket etmesinin hükümet tarafından takdir edildiğini vurguladı.  

Hahambaşı Rav Haleva ise  “Moiz Aziz’in ruhu bizimle beraber ve bu projenin gelişmesini görmekten duacıdır” ifadesiyle başladığı konuşmasında yeni bir projeyi yaratmanın kolay olduğunu, ancak titizlik ve büyüterek sürdürmenin güç olduğunu vurguladı. Toplumumuzda var olan yardımseverliğin ve yardımlaşmanın birçok ülke cemaatine örnek olduğunu söyleyen Hahambaşı Rav Haleva, bu durumdan gurur duyduğunu da belirtti.  Cemaat çalışmalarını büyük bir makineye benzeterek konuşmasını sürdüren Hahambaşı, en küçük parçanın eksilmesiyle makinenin bozulduğunu söyledi ve “Bu cemaatte hepimizin bir rolü var. Bu makinenin düzgün çalışması için herkesin bir görevi var, kimi maddi destek sağlar, kimi beyniyle hizmet verir, kimi de fiili çalışır. Önemli olan bu makineyi devamlı canlı tutmaktır” dedi.

Bağışseverlerin isim plaketlerinin bulunduğu Menora’ya uzaktan bakıldığında plaketlerinin birer yıldız gibi parladığını söyleyen Hahambaşı Rav Haleva “Bu menoranın yıldızları ve ışığı hep ayakta duracaktır” dedi.

Aslan Yahni’nin danışmanlığında, Viki Özromano ve Moiz Romano’nun organizasyonunda, Beki Morhayim ve Lidya Karako’nun desteği ile gerçekleşen onurlandırma gecesinin konukları tarafından beğeniyle toplayan dekorunu derneğin gönüllü hanımları hazırladı.

 EŞ PANSİYONER PROJESİ NEDİR?

İhtiyarlara Yardım Derneği’nde  barınan yaşlıların, huzur ve mutluluklarını sağlamak üzere, senelik masraflarının karşılanması için oluşturulmuş bir yardımlaşma biçimidir. Bu yardımlaşmada 1 veya birkaç yaşlının masraflarına katkıda bulunulabilir ya da bir arkadaşınızla bu masrafları paylaşabilirsiniz. Bu yardımlaşma sonucu İYD salonundaki panoda isimleriniz yazılacak ve yardımlar devam ettiği sürece isimlerin yazılı olduğu plaket duvarını süsleyecektir. Daha küçük miktarda destek olmak isteyenler için elektrik, su ve yakıt katkı payı gibi plaketler de mevcuttur.