Genç yetenekler ayakta alkışlandılar

“Ağaç yaş iken eğilir”, “Sanat ruhun gıdasıdır” ve daha bir çok deyiş sanatın hayatımızdaki yerini bizlere hatırlatır. GKD gençlere ve kültüre verdiği değeri birleştirerek “Genç yetenekler” adlı faaliyet zincirini bu yıl da hayata geçirdi. Müzik, bale,resim gibi konularda kendini yetiştirmekte olan genç yeteneklere bir platform sunmak ve onların geleceğine katkıda bulunmak, bu faaliyetlerin en çarpıcı özelliği olarak izleyecilerin beğenisine sunuldu.

- Toplum
25 Nisan 2012 Çarşamba

GKD sanata olan bakış açısını kuvvetlendirmek adına geçen yıldan beri açtığı sergiler ile büyük beğeni topladı. Bu faaliyetleri kültür komisyonunun hazırladığı geceler takip etti. Günümüzde, gençlerimizin sanatçı ruhu, aileleri tarafından da desteklenmekte. Kültür komisyonu yoğun bir çalışma temposu ile karınca misali genç yeteneklere ulaşarak kendilerini ifade etme olanağı sundu.

İlk olarak sahneye çıkan Suzi Toledo, “Sanata gönül veren GKD, gençlerimizi bir araya getirerek sanatlarını sergileyecekleri bir platform oluşturdu. Etrafımızda o kadar çok yetenekli genç vardı ki, sadece bir kısmını ağırlayabildik.” diyerek sözlerine başladı. Ardından sırası ile bale performansı için Stacy Gerşon’u, piyanoda Cenk Bonfil’i, gitarda Ralf Rıfat Toledo’yu, akordeonda Dafne Beri’yi, şarkı söylemek üzere Rifka Razon’u, gitarda Yusuf Esim’i, piyanoda Melis Malki’yi, ukulele çalmak üzere Nesli Kohen’i ve şarkı söylemek için Yusuf Sönmez’i sahneye davet etti.

Gençlerimiz, Bach Prelude’den Godfather’a, Hatırla Sevgili’den Kalinka’ya, Schindler’s List’den EvenuShalom ve Hava Nagila’ya, bu hafta yitirdiğimiz Ayten Alpman’ın ‘Tek Başına’ adlı eserinden Zoro filmine kadar uzanan çok geniş bir repertuar ile karşımıza çıktılar. Görsel sanatlarda,  Rosyi Patramilo, Melissa Gabay, Eli Bensusan ve Roxy Saban resim çalışmaları ile Yusuf Hanay ise fotoğraf çalışmaları ile geceye renk kattı. Her bir performansın ardından izleyiciler gençleri yürekten ve zaman zaman ayakta alkışladılar. Gecenin sonunda Kültür Kolu Başkanı İda Sarfati, katılımcılara birer hatıra plâketi sundu.

Kuliste heyecanlarını paylaştığım Yusuf Sönmez, gıda mühendisi olmak ancak müzik eğitimi de almak istediğini belirtti. 18 yaşındaki Sönmez, okulunda müzikallerde ve halen derneğin korosunda da yer alıyor. Sanatçı bir ailenin çocuğu olan Yusuf Esim klasik gitarını konuştururken konservatuara gitmeyi düşünüyor ve “Müzik herhalde mesleğim olacak.” diyor. Ralf Toledo heyecanını dile getirirken “Müziksiz hiçbir şey yapamıyorum. Müzik hep hayatımda.” diyerek ses mühendisi olmak hayalini dile getiriyor. Rifka Razon bu konuda eğitim alanlardan. Müzik teorisyeni olmak isteyen Rifka’nın hayali Broadway müzikalleri. Stacy Gerşon 13 senelik bale eğitimini (o kadar genç görünüyor ki, sanki doğduğundan beri bale yaptığı izlenimi veriyor) modern dans ile yoğunlaştırmış. Royal Academy sınavlarına katılan gencimiz kendi dans okulunu açmayı hayal ediyor. Anlaşılan, paylaşmayı seven bir karaktere sahip. Ciddi tavırları nedeniyle arkadaşlarının ‘entel’ diye takıldığı Cenk Bonfil de Royal Academi yolcusu. Bonfil, müziğin hayatında hep var olacağını, sanat yönetmenliği yaparak adını duyurmak istediğini belirtti. Dafne Beri ise konservatuar eğitimine devam ettiğini,  hayatında müziğe hep yer vereceğini söylüyor. Melis Malki dokuz senedir çaldığı piyanosu ile adeta tek vücut, kendi bestelerine isim koymayacak kadar da mütevazı. Ancak ışıl ışıl gözleriyle müziği hayatının odağı haline getirdiğini bizlere anlatıyor. Piyanist olma hayalini bizimle paylaşıyor. Nesli Kohen’e gelince birkaç saniye durmak gerek. Ukulele’yi onunla tanıdık. Piyano ve şarkı konusundaki başarısı tartışılmaz. Müzik terapisti olmayı düşünen Nesli’nin başarılarını sık sık duyacağız.

Kültür Komisyonu başkanı İda Sarfati, ‘’Hayırsever dostlarımızın bağışladıkları piyano bize ışık verdi. Bu ışığı saçmak ve paylaşmak GKD’nin amaçlarındandır.’’ diyerek güzel geceyi noktaladı.

Cemaatimizde müzikal başarıları ile sık sık adından söz ettiren Fani Hodara ‘Yetenekli Gençler’i izleyenler arasındaydı. Fani Hodara’ya cemaatimizde sanata olan eğilimin arttığını, bu konuda neler düşündüğünü sorduk. ‘’Bu tür faaliyetleri destekliyorum. Uluslararası festivaller organizasyonları kapsamında, çeşitli ülkelerde yapılan genç yetenekler yarışmalarına, gerek besteci, gerek jüri üyesi olarak katılmaya çalışıyorum. En büyük amacım gençlerimizi sanata ve özellikle müziğe teşvik etmek. Çok yetenekli çocuklarımız ve gençlerimiz var. En büyük memnuniyetim ise bu gençlere kapı açtığımız zaman, ailelerinin bize ne denli destek olduğunu görmek. Bu beni ayrıca mutlu ediyor. Bence yeteneklere, gerekli eğitimin dışında kendilerine, öz güvenlerini arttırmak ve yeteneklerini uluslararası platformlara taşımak adına destek vermek gerek. Ben bu konuda onlarla işbirliğine hazırım’’ dedi.

Gençlerin yolu açık ve aydınlık olsun. Bu sahnede gerçekleştirdikleri performanslar ile ileriye başarılı adımlar attıklarını görmek hepimize mutluluk verecektir.

Feride Petilon